Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin debut i "riktiga" SM

/
  • Svegs IK hängde med bra i semifinalen och lagets tid räckte till final. Emma Thalin spurtade förbi Sävast och nådde nästan fram till Åsarnas andralag.
  • Emma Backén fick ta starten mot de betydligt mer rutinerade åkarna som exempelvis Sollefteås startkvinna, Britta Johansson-Norgren.
  • Emma Thalin och Emma Backén, båda 17 år, gjorde en fin debut i senior-SM. Deras insats räckte till en final i sprintstafetten.

Svegs förstaårsjuniorer Emma Thalin och Emma Backén tog tjuren vid hornen och anmälde sig till seniorernas teamsprint-SM. Ett beslut som inte alls visade sig vara felaktigt då de tog sig till final.

Annons

På torsdagskvällen gjorde Emma Thalin och Emma Backén SM-debut och de ställdes mot väldigt tufft motstånd då bland annat Åsarnas OS-guldmedaljörer Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter fanns på startlinjen.

– Vi kände att det skulle vara kul att få vara med och känna på hur fort de åker. Målet var att inte komma sist men vi trodde att det skulle bli svårt, berättar Emma Thalin.

Fjorton lag kom till start och tävlingen avgjordes med två semifinaler och sedan en final.

Emma Backén tog startsträckan i semifinalen och hängde med i bakre delen av det sju lag stora fältet. När hon växlade över till Thalin första gången så låg de på sjätteplats vilken Thalin förvaltade och bytte till en femte efter sitt första sprintvarv.

– Det kändes ganska bra, förklarar Emma Backén som var orolig för att de skulle bli frånåkta.

Svegstjejerna höll sig sedan kvar i ryggarna på de lag som kämpade i slutet av fältet och med en fantastiskt fin spurt från Emma Thalin på sista sträckan så uppfylldes målet att inte bli sist, Sävast passerades och hon var även på snudden att gå förbi Åsarnas andralag.

– Jag var väldigt nära och det kändes lite synd att vi inte kunde klå två lag, berättar Emma Thalin som lämnade in nummerlappen.

Någon minut efter målgång så kom dock en funktionär tillbaka med nummerlappen. Svegs IK hade gått till final på tid, det andra semifinalheatet som var jämnare än det första hade gått tillräckligt snabbt för att de skulle få tionde och sista finalplatsen. Emmorna jublade samtidigt som de inte kunde tro att det var sant och det tog ett tiotal minuter innan de kände sig helt säkra och började ladda om.

I finalen blev det dock tuffare. Topplagen satte upp en ryslig fart och hela fältet spreds ut redan på första varvet. Svegslaget hann inte riktigt med och kunde inte få några ryggar att hänga. Nu blev facit en tiondeplats men det var inte långt upp till åttonde.

– Orken fanns inte. Vi hade ju redan överträffat vårt mål men gjorde så gott vi kunde, det räckte inte, konstaterar de båda.

– Fast det här var fantastiskt roligt, säger Emma Backén och får genast medhåll av sin lagkompis.

Nu siktar de båda vidare mot helgens tävlingar. Då är det avslutning i den juniorcup som båda deltagit framgångsrikt i. Någon riktigt topplacering har det inte blivit än men båda visar att de finns med bland de tjugo bästa yngre juniorerna i landet.

– Sprintstafetten har gett oss lite extra laddning och nu ska vi komma ännu högre upp i resultatlistan, lovar både Emma Backén och Emma Thalin som även i sin juniorklass möter äldre tjejer, men då bara ett år äldre. I sprintstafetten var nästan alla motståndare seniorer.

Annons