Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betraktelse: Hälgamäss

Annons

I allhelgonatid för några år sedan blev jag tvungen att söka skydd under en klippa i fjällsluttningen. Det var för riskabelt att färdas vidare i mörkret som överraskat mig.

Om natten såg jag otaliga stjärnor födas. Psalmistens fråga grep tag i mig: "Vad är då en människa att du tänker på henne, en dödlig att du tar dig an honom.

Det gick ingen nöd på mig där under klippan, fast det blev dåligt med sömn. Jag påmindes om min morfars berättelse, när han i unga år kämpade för livet i en snöstorm. Kölden hade honom i ett förlamande grepp, när han äntligen fann lä under ett klipphang. Nu gällde det att få upp eld så fort som möjligt. I annat fall skulle hans livs färd snart vara till ända.

Bara några av tändstickorna hade klarat sig från fukt. Skälvande i hela kroppen bad han: "Herre, lår nävret fatta eld. Rädda mig, du som håller mitt liv i din hand". Strax flammade elden under klippan. Döden som var på besök fick släppa sitt grepp. Livet segrade!

Ibland bläddrar jag i hans nötta Bibel. Där finns många understrukna ord, som i psaltarpsalmen: "Var mig en klippa där jag får bo och dit jag alltid kan fly".

Nu stundar Allhelgonahelg eller Hälgamäss som vi säger på våra breddgrader. Vi tänder lyktorna på våra kära bortgångnas gravar. En himmelsk ton bryter sig igenom mörker och kyla som ett förebud om att livet, ljuset och glädjen skall segra till sist.

Vi blir starkt påminda om vad vi fick genom någon som stod oss nära. Vi känner saknaden men också tacksamheten för henne eller honom som levde ut kärlek och omtanke för vår skull.

Ett förunderligt ljus råder i allhelgonatid. Det bär fram hoppet om ett nytt liv, om att få återse dem vi älskar, om att få möta honom själv, vår Frälsare. Han som försäkrar: "Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus".

Till honom vi ber inför kommande dagsleder: "Herre, blir vår eldstod under natten och om dagen molnstod bli. Starka klippa, starka klippa, var vår tillflykt och vår frid". Amen.

Bo Lundmark

Annons