Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningsliv: SPF Seniorerna Härjedalen

SPF Seniorerna Härjedalen hade månadsmöte 6 november.

Annons

Omkring 90 medlemmar hade sökt sig till Folkets hus denna vackra höstdag. Föreningen hade besök av Susanne Göransson från FOU Jämt (kommunernas forsknings- och utvecklingsenhet för socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård). Hon informerade om att Jämtlands län är det län i landet som har flest fallolyckor bland äldre människor över 65 år. Medlemmarna fick möjlighet att svara på olika påståenden om fallolyckor då ett formulär delades ut där man fick kryssa i rätt eller fel. Några av svaren på påståendena var att män och kvinnor faller lika ofta, men att männen får svårare skador, att höftledsfrakturer är den dominerande dödsorsaken bland äldre människor och att det är viktigt att träna för att förebygga benskörhet. Efter att Susanne gått igenom de rätta svaren på de olika påståendena samlades blanketterna in och det lottades ut tre vinster till deltagarna.

Tandläkare Lars Nordin och tandhygienist Linda Nilsson från tandläkarna Dellborg & Nordin AB var inbjudna till dagens möte. Lars Nordin berättade att de har brist på tandläkare på kliniken i Sveg så det kommer att ta längre tid innan man blir kallad. Han berättade att det numera finns nya sorters implantat och att det även finns proteser, som är lättare att ta ut ur munnen. Linda Nilsson påminde om att det är viktigt med bra egenvård av tänderna. Hon uppmanade även de som äter någon medicin att ta med sin medicinlista när de besöker tandläkaren. Det är viktigt för personalen att veta om man äter någon blodförtunnande medicin.

Ett förslag från gemensamma styrelsen var att SPF Seniorerna Härjedalen har medlemsmöte två gånger per år, ett på våren och ett på hösten. Medlemmarna på mötet antog detta förslag. Ordförande föreslog att olika aktiviteter genomförs såsom att exempelvis gå och fika samt promenader.

När det gäller månadsmöten för Sveg är medlemmarna nöjda med ett månadsmöte i månaden som det är nu.

Då det är svårt att få ihop tillräckligt många, som hjälper till med att göra i ordning fika vid mötena tillfrågades medlemmarna om de ville att man beställde smörgåsar eller att försöka få ihop omkring tio medlemmar, som kan hjälpa till. Det var flera medlemmar, som ville att smörgåsar beställs än att göra dem själva.

En utbildning där man får lära sig hur smartphones och surfplattor fungerar ska starta i Sveg. Jan-Erik Larsson kommer att genomföra en trafikutbildning. Ordföranden föreslog att en bokcirkel kommer igång. Medlemmarnas önskemål är att en pubkväll genomförs.

Det kommer att tas kontakt med Korpen och höra efter om de har någon instruktör som kan leda pass med qi gong och tai chi.

Jultallrik kommer förslagsvis att ätas på Folkets hus och maten kommer att beställas.

Flera sångare efterlyses till Optimisterna. De har sångstund 29 november.

Medlemmarna bjöds på kaffe och smörgås och mötet avslutades med utdelning av vinster från lotteriet.

Ingrid Östlund

Annons