Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis: Rut Eng, Oskarshamn, 100 år

100 år fyller tisdagen den 17 januari Rut Eng, född Pettersson. Hon växte upp på gården Sven-Anders i Östansjö, Ytterhogdal, som det sjunde barnet i en syskonskara på åtta.

Annons

Som ung arbetade Rut på ålderdomshem, bageri och som kocka åt skogsarbetare. Samtidigt hjälpte hon till hemma med vanliga bestyr som att kärna smör och konservera kött. På somrarna var det slåtter.

Hon trivdes bra i Ytterhogdal, men det var en smålänning som vann hennes hjärta. Sin blivande make Sigvard träffade hon under kriget när han passerade Ytterhogdal som inkallad soldat.

Med honom flyttade hon ända ner till Oskarshamn i Småland – ett stort steg på den tiden. En granne sa: Ska du verkligen flytta så långt? Räcker det inte att flytta inom landet?

I Oskarshamn har Rut blivit kvar i mer än 75 år, men hon följer fortfarande intresserat vad som händer i hembygden i Tidningen Härjedalen.

Så länge föräldrar och syskon var i livet åkte hon hem till Ytterhogdal varje sommar för att hjälpa till i det stora hushållet samt träffa släkt och barndomsvänner.

Omsorg har alltid varit en viktig del av Ruts liv. Hon tyckte om att arbeta med gamla inom äldrevården i Oskarshamn och har också glatt många med sina svårslagna vaniljdrömmar, smörkransar och mandelmusslor.

Koloniträdgården i Oskarshamn har betytt mycket för henne. Hennes blomsterintresse har fört henne ut på resor till tulpanernas Holland och trädgårdarna på ön Mainau i Bodensjön.

Födelsedagen firar Rut på restaurang med bland annat sina tre barn, fyra barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Annons