Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Seniorerna Sveg

SPF seniorerna Sveg har haft månadsmöte 4 april. Det var omkring 100 medlemmar som hade sökt sig till Folkets hus denna eftermiddag. De hälsades välkomna av ordförande Rolf Byqvist.

Annons

Doktor Thomas Bolin hade inbjudits till dagens möte och temat han skulle föreläsa om har han kallat Kärlekens magi. Efter att ha läst en dikt av Erik Blomberg inledde han med att nämna Afrodite, grekernas kärleksgudinna samt Amor och Amors pilar från den romerska mytologin. Amors uppdrag var att göra så människor blev kära i varandra. Vidare förklarade han på ett intressant sätt vad som händer i kroppen när människor blir förälskade.

Han pratade om vad forskarna kommit fram till, att signalsubstansen serotonin sjunker i kroppen när man är förälskad och att dopamin som är kopplat till hjärnans belöningssystem aktiveras så man känner sig lycklig. När serotoninhalten sjunker kan en del drabbas av tvångstankar. Det finns forskare, som menar att förälskelse har likheter med missbruk. Han pratade även om ett ämne som tillverkas i kroppen som kallas feromoner. Detta ämne utsöndrar en doft som hjälper människor att bli attraherade av varandra. Han berättade också att det forskats på nordamerikanska präriesorkar och när de har bildat par är de trogna mot varandra.

Det har varit svårigheter för föreningen att värva medlemmar till valberedningen. Det lyckades inte vid månadsmötet heller.

Pengar kommer att återbetalas till de hedersmedlemmar som fyller 90 år i år, som redan har betalat medlemsavgiften.

Inför sommartombolan efterlyste ordförande Rolf Byqvist flera vinster. Barbro Nordberg tar emot vinster som lämnas in. En lista kommer att läggas fram vid månadsmötet i maj där man kan anmäla sitt intresse om man vill hjälpa till att sälja lotter.

Agneta Jönsson informerade om en bowlingresa, som skulle gå av stapeln några dagar efter månadsmötet. För att resan skulle kunna genomföras krävdes det att 30 stycken anmäler sig till resan.

Ett musikcafé kommer att anordnas under april månad.

Mötet avslutades med kaffe och smörgås samt utdelning av vinster på lotterna som sålts.

Ingrid Östlund

Annons