Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiske med Fjällorna

/
  • Siv ”­Sivan” Jansson tog initiativ till Fjällorna och är en av drivkrafterna i den rikstäckande klubben.

Hos Fjällorna är fiskeintresserade kvinnor välkomna. Det spelar ingen roll om man är flugfiskare, spinnfiskare, pimplare, havsfiskare, metare eller om man inte ens har börjat fiska ännu. Alla är välkomna på fiskeresor, träffar, kurser och seminarier hos den riksomfattande klubben.

Annons

Det var Siv Sivan Jansson, välkänd personlighet i sportfiskekretsar, som startade ett nätverk för flugfiskande kvinnor i Stockholm. Men det visade sig att det fanns behov av fiskeklubb för alla fiskeintresserade kvinnor i hela Sverige och Fjällorna bildades i januari 2003. Idag har klubben 450 aktiva medlemmar, däribland i Härjedalen.

– Vi arbetar för att få fler kvinnor att börja fiska och utvecklas som sportfiskare oavsett tidigare erfarenhet, säger Siv Jansson, som är ordförande i Fjällornas styrelse.

Fjällorna ordnar fiskeresor och utbildning och är ett effektivt nätverk bland sportfiskande kvinnor. Alla är välkomna och en funktionsnedsättning är inget hinder. Undersökningar visar att det är fler och fler kvinnor som fiskar.

– Ja, intresset ökar kraftigt. Och det är nog för att det är en social aktivitet där man träffas och har spännande och härliga naturupplevelser. Det är ett sätt att ladda batterierna för det är väldigt rogivande, säger Siv. Siv Jansson anser att det inte är någon större skillnad mellan kvinnor och män som fiskar.

– Det är ju det som är så bra med sportfiske! Det är en aktivitet som kan engagera hela familjen. Personer med olika bakgrund och åldrar. Alla kan vara med.

Annons