Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisketips

/
  • Martin Södergårds tycker att Ljusnan inne i Sveg är en bortglömd fiskesträcka.

Man behöver inte gå över ån efter vatten. Det gäller fisket i Sveg, tycker Martin Södergårds, tävlingsfiskare och vinnare i matprogrammet Halv åtta hos mig.

Annons

– För turister och boende här så är Ljusnan inne i Sveg ett fantastiskt bra fiskevatten, säger han.

Kommunens utvecklingsstrateg, Martin Södergårds, är en fiskare av rang. Framför allt har han meriter från vinterfiske där han den här säsongen tog ett SM-guld för lag tillsammans med polarna i Svegs sportfiskeklubb samt ett individuellt brons.

– Bronset gör att jag får vara med på NM i Finland nästa vinter, det ser jag fram emot, säger Södergårds som varit inbiten fiskare sedan barnsben.

– Under tiden jag gick högskola i Umeå så jobbade jag extra på en sportfiskebutik och jag höll även kurser i flugfiske, berättar Martin Södergårds som är haj även på sommarfiske.

När det gäller att lämna tips på bra fiskevatten så menar han att det givetvis beror på vad den enskilde fiskaren är ute efter. Men fiskevatten som passar de allra flesta finns det gott om kring Sveg.

– Ljusnan i och i närheten av Sveg är en skatt. Här räcker det att ha kastspö och en spinnare eller ett metspö för att få fisk, perfekt för familjer då det även är lättillgängligt. Här är det lätt att få abborre och gädda men även en och annan öring, sik och harr brukar fastna på kroken.

Att fiska gädda blir allt populärare.

Andra tipset vänder sig i första hand till de som vill fånga stora gäddor.

– Svegssjön är ett erkänt gäddvatten dit många som specialiserat sig på gädda åker.

Siktar någon på att fånga stor öring eller röding och även abborre så är Hundsjön ett tips.

– Hundsjön är vida känd för att innehålla stor fisk. Här kan man även hyra båt och det kan vara att rekommendera. Att vara vid Hundsjön när det är rockkläckning, ja det är en oslagbar upplevelse, lovar Martin Södergårds.

Har du något tips på tillagning av fisk också?

– På sommaren måste det bli att grilla fisk i folie. Ta inte den slentrianmässiga köttbiten, fisk är ett fantastiskt alternativ. Gör knyten och krydda valfritt, ha i rikligt med smör och lägg i även grönsaker. Det mesta funkar. Är det varmt ute så blir man heller inte lika stabbigt mätt av fisk som man blir av kött, säger Martin Södergårds.

Annons