Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Fiskekortet ger ­valuta för pengarna

Inför sommaren samlades ett 60-tal representanter från fiskevårdsområdena i Härjedalen till det årliga fisketinget. I år var det Hedeviken som var värd för tinget, denna variant av ett riksmöte, men på landskapsnivå.

Härjedalen är fullt av fiskevårdare, flera hundra av de knappa nio tusen som bor i landskapet, ägnar sig åt fiskevård i de 26 fiskevårdsområdena och samfälligheterna. Värdet av allt frivilligt och oavlönat arbete som läggs ner för att fisket ska vara bra uppgår till flera miljoner om man skulle betala för det.

– När du köper ett fiskekort i Härjedalen får du verkligen valuta för pengarna, säger Janne Gabrielsson kommunens ansvarige för fiske- och fiskevårdsfrågor.

– Du får – räknat i pengar – ett värde som är betydligt större än det du betalar för fiskekortet. Förklaringen är att kommunen, staten och EU via länsstyrelsen i Östersund gör omfattande investeringar på miljontals kronor i fiskevård i Härjedalen. Och till detta kommer alla oavlönade frivilligarbetare som gör satsningar på fisket. Även här rör det sig om värden för flera miljoner.

Summan av allt detta, förutom de naturliga förutsättningarna, gör fisket i Härjedalen till ett av de mest uppskattade i hela landet. Lägger man till landskapet Jämtland så är länet ett av de hetaste områdena i landet för sportfiskare, särskilt för den mer kräsne flugfiskaren.

Nu är det inga fiskevårdsföreningar som sätter pengarna främst och sitter och räknar i de termerna.

Den gemensamma inställningen är att fisket är en tillgång som ska vara öppen för alla. Ingen fiskerättsägare gör någon vinst på fritidsfisket i Härjedalen. Blir det en slant över av fiskekortsförsäljningen när året är slut går de tillbaka till den som fiskar genom återinvesteringar i fiskevårdande åtgärder och verksamheten.