Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällbäcken bygger ut för åtta miljoner

Under två år investeras åtta miljoner i företagarparet Jon och Mia Wagenius småskaliga boende- och konferensanläggning i Bruksvallarna.
– Nu är det all in som gäller, säger Jon Wagenius.

Vägen upp till Fjällbäcken slingrar sig brant fram bland fjällbjörkarna, och väl framme är utsikten ner över Bruksvallarna och Ljusnans dalgång storartad. När TH är på plats i slutet av september, skvallrar de vitpudrade topparna längre upp på kalfjället om att vintern är på intågande. En vinter som gärna får vänta lite på sig, åtminstone vad det gäller snön, om man frågar Jon Wagenius.

– Jo man börjar känna lite stress nu, säger han när han visar runt på byggarbetsplatsen.

Det är mycket som ska hinnas med innan Kung Bore tar över. Vägen upp till anläggningen plogas inte på vintern. Det enda sättet att ta sig upp då är med skoter eller bandvagn. Om man inte vill åka skidor.

På Fjällbäcken har han och Mia Wagenius skapat något som gjorde dem till årets företagare i Härjedalen 2014. En intim boende- och konferensanläggning med knappt 30 bäddar, där huvudkonceptet går ut på att ta emot enskilda sällskap för bröllop, privata fester, samkväm och konferens. En anläggning som nu byggs ut för åtta miljoner kronor. Till nästa höst ska allt vara klart.

– Det vi har märkt är att det i första hand finns behov av enkel- och dubbelrum, speciellt när det gäller företag som kommer hit och har konferens. Det blir också en ny stor konferenssal och en spa-avdelning med bastu, relax och nya toaletter och duschar. Och så har vi byggt klart ett nytt bageri, berätta Jon Wagenius.

Så många fler bäddar blir det inte. Jon och Mia har märkt att konceptet fungerar. Efterfrågan är stor och ungefär hälften av kunderna kommer tillbaka.

Det hela började med en förfrågan 1999. Jon Wagenius drev då ett företag som ordnade aktiviteter och strapatser. Paret, som båda är kockar i grunden, fick en förfrågan om de kunde fixa en sittning för 65 personer. …

– Mia som är lite framåt hon sa ja direkt. Problemet var att vi inte hade någon bra lokal. Så då blev det till att leta, säger Jon Wagenius.

De hittade Fjällbäcken, en fäbodvall långt uppe på fjällsidan ovanför Bruksvallarna. Sedan rullade det på. Och ny byggs anläggningen ut rejält.

Länsstyrelsens står för ungefär en tredjedel av investeringen via sitt företagsstöd, men det är ändå en satsning i mångmiljonklassen för företagarparet.

– Nu är det all in som gäller. Finns vi kvar om två år, då har det fungerat, säger Jon Wagenius.

Vad är drivkraften?

– Man vill ju framåt, och man måste göra något för att det ska hända något. Sedan brinner jag också för att visa upp Härjedalen. Det finns en stolthet hos oss som kommer härifrån över Härjedalen som jag känner att jag vill föra vidare och visa upp för våra gäster. Det är som mer på riktig här.