Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällbyns gymnasieskola i Funäsdalen stängs av Skolinspektionen – beslutet kommer att överklagas

Nu har Skolinspektionen satt ner foten och stänger Fjällbyns gymnasieskola. Enligt myndigheten har eleverna inte fått den utbildning de har rätt till.

Skolinspektionen har påpekat brister på Fjällbyns gymnasieskola, som är en friskola, en längre tid. Bland annat outbildade lärare fått ansvara för utbildningen. Eleverna på skolan har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som till exempel Aspergers syndrom.

Det hela drogs inför domstol och i september i fjol slog förvaltningsrätten fast att skolan måste betala 600 000 kronor i vite om inte bristerna fixades.

Skolans dåvarande rektor, Cecilia Hellekant, sade i september i fjol att bristerna var åtgärdade. Det håller inte Skolinspektionen med om. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att eleverna inte fått den utbildning som man har rätt till. Som exempel räknas fyra punkter upp:

• De som jobbar på skolan kan inte bestämmelserna om vad som gäller för särskilt stöd. Det anses allvarligt eftersom skolan är inriktad på att ta emot elever som behöver just särskilt stöd.

• Utbildningen förändras hela tiden och lite på en höft. Elever byter kurser och får inga betyg i kurser de läst och det är oklart om vilken utbildning de egentligen får.

• Lärarna är inte legitimerade eller behöriga.

• Det är oklart i hur skolan sätter betyg och för att undvika att underkänna eleverna, sätts inga betyg alls efter avslutad kurs.

Skolinpektionen stänger därför skolan genom att återkalla dess godkännande som huvudman och beslutet gäller från och med 25 juni. Skolan hålls alltså öppen terminen ut.

Elevernas hemkommuner är nu skyldiga att erbjuda dem utbildning i en kommunal skola. Det går också att hitta en annan friskola om det finns plats på någon sådan.

Fjällbyns gymnasieskola skriver i sin tur i ett pressmeddelande att Skolinspektions beslut inte har stöd i utredningsmaterialet och bygger på ”skolans dokumentation och annan formalia”.

Skolan skriver också att förvaltningsdomstolens tidigare dom är överklagad till kammarrätten samt att Skolinspektionens nuvarande beslut ska överklagas.

”Huvudmannen vill understryka att verksamheten, under alla förhållanden, kommer att fortgå som vanligt läsåret ut” skriver skolan i pressmeddelandet.

Fjällbyns gymnasieskola menar också i pressmeddelandet att de räknar med att förvaltningsdomstolen kommer upphäva Skolinspektionens beslut.

Så sent som i januari i år sökte skolan efter nya lärare att anställa.

Läs även: Länsordförande stöttar Fjällbyns gymnasieskola – ger verktyg för ett självständigt liv: ”Tror det bygger på ett missförstånd”