Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällhälsan ger möjligheten att själv välja prover

Efter ett förslag från en medlem har Fjällhälsans hälsocentral i Hede nu i juli börjat erbjuda sina patienter möjligheten till att själva välja vilka prover de vill ta.
– Detta är jättestort och unikt för oss som är sjuka, berättar en patient vi pratat med.

Konceptet med självproverna går ut på att hälsocentralen samarbetar med ett provlabb som patienterna själva kan beställa provunderlag hos innan de går till Fjällhälsan för provtagning och får sedan svar, vanligtvis nästa vardag, direkt från labbet. Stina Hedengran är verksamhetschef på Fjällhälsan och menar att det här kan vara användbart när patienterna känner att de inte får de prover de skulle vilja ha.

– Doktorerna kanske inte tycker att det är relevant att ta vissa prover av kostnadsskäl eller för att de inte ser de symptom som skulle motivera dem så då kan patienter själva beställa de här testerna om de känner att de vill ha dem, säger hon.

Proverna är lika pålitliga som andra prover som tas på hälsocentralen och kan ge en bra bild av en patients hälsoläge. Fjällhälsan blir i och med detta en av endast tre hälsocentralen norr om Gävle som erbjuder den här tjänsten - det enda som gör det genom det labb som används i Hede.

– Det var en patient som rekommenderade det här efter att den hittat tjänsten då patienten börjat gräva i möjligheterna för det här efter den känt att läkarna inte tagit symptomen på allvar, berättar Stina Hedengran som tyckte att det var ett bra alternativ och nu i juli har de precis kommit igång med tjänsten.

Och patienterna tycker redan att det är ett stort framsteg.

– Detta är jättestort och unikt för oss som är sjuka, säger en patient vi pratat med.

Fjällhälsan håller annars på att se över förutsättningarna för att öppna fler hälsocentralsfilialer utöver den de sedan några år tillbaka har på Vemdalsskalet.

– I Vemdalen har vi öppet varje dag från jul till påsk och resten av året två gånger i veckan. Det är tänkbart att vi kör ett liknande koncept i Sveg och Björnrike där vi just nu håller på titta på lokaler. Sedan får vi räkna på det men vi har redan många listade i Sveg och det blir ju lättare för patienterna om vi kan finnas där de är än om de ska behöva åka till oss, säger Stina Hedengran.