Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällmuseet ställer ut på Härjedalen Pride

Gratis inträde under i onsdags för besökare på Queering Sápmi och på lördag ställer Fjällmuseet ut på folkparken i Hede.

– Det kändes väldigt självklart att vi skulle vara med, säger museichefen Ola Hanneryd.

Utställningen Queering Sápmi är en fotoutställning om HBTQ i det samiska samhället av kulturanalytikern Elfrida Bergman och fotografen Sara Lindquist. Den visas fram till september på museet och under onsdagen var det gratis inträde, i samband med prideveckan i Härjedalen.

– Det var inte ett särskilt svårt beslut att vi skulle vara med. Museet har inte så mycket pengar att sponsra med men vi kände att vi kunde vara med på det här sättet, säger Ola Hanneryd.

Museet finns även med under lördagen då Härjedalen Pride avslutas med en heldag på folkparken i Hede. Med utställning i ett familjetält från 60-talet.

Där blir det en första presentation av Arkiv Q som bedrivs på museet under året, ett projekt som handlar om att lyfta fram personer som bröt mot normen i den härjedalska historien. Ett perspektiv som på sikt också ska in i museets utställningar.

– För mig handlar det om en demokratifråga. Vi behöver bredda vår repertoar när det gäller vad vi skildrar och vilka berättelser vi plockar in. Det gäller inte bara HBTQ utan även funktionshinder och andra normbrytare som inte finns i våra utställningar i dag.

Fokus på lördag ligger på fynd från gravplatsen vid Vivallen, en fäbod strax väster om Funäsdalen, som grävdes ut i början av 1900-talet. Då trodde man att det var en vikingagrav. Senare forskning har visat att det var en samisk gravplats. Bland annat visas ett smycke (en kopia) som var en typisk kvinnobrosch, men som fanns på ett mansskelett, klätt i kvinnokläder.

– Det tyder på att det är en nåjd, eller schaman, som låg begravd där. En sådan skulle kunna träda in i olika roller. Men vad vet vi, kanske var det Härjedalens första transa? säger Ola Hanneryd.