Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fondmålning av Sven Linnborg återinvigdes i Svegs Pingstkyrka

/

Ännu en fondmålning av härdalssonen Sven Linnborg kommer nu tillbaka till ett kyrkligt sammanhang, i samband med Härjedalens pingstförsamlings 70-års jubileum. För över hundra år sedan hängde den i missionskyrkan i Lillhärdal. Ny plats är pingstkyrkan i Sveg.

Annons

En stor målning av konstnären Sven Linnborg med motiv från Jerusalem plockades för några år sedan fram efter att i hundra år varit utlånad till Jämtslöjd, länets fornminnesförening, Östersund. Genom aktivt engagemang från främst lokalbefolkningens sida blev tavlan återförd till Lillhärdals församling. Efter restaurering återinvigdes den och är idag en uppskattad fondmålning i Lillhärdals församlingshem.

Konstnären Sven Linnborg är på nytt aktuell. Nu sker återinvigning av en annan målning av samme konstnär med det skapande ljuset som motiv. Vid förra sekelskiftet fanns den missionskyrkans fond i Lillhärdal. Efter ägarbyte donerades den till Betaniakapellet av nye ägaren Valter Nylund. Dessa båda församlingsbyggnader har sedan dess upphört som gudstjänstlokaler.  Nu kommer målningen återigen att finnas i  gudstjänstsammanhang.  Fortsättningsvis kommer den nämligen att få sin nya plats i Svegs pingstkyrka. Återinvigning skedde i samband med pingstförsamlingens 70-årsjubileum i början av januari.

Sven Linnborg är en bygdens son, född i Lillhärdal 1854 och död i Marieby 1932. Fadern Erik kom från riksdagsmannagården Uti Gala i Olingdal. Modern Anna var inflyttad till Olingdal från Elverum i Norge. Efter bildandet av sitt första hem i Lillhärdal flyttade snart familjen Anna och Erik Svensson - Linnborg med sonen till Jämtland. Fram till sin död bodde Sven under sina sista år tillsammans med hustrun Milda Ottilia och döttrarna Signe Maria och Anna på missionshuset i Marieby.

I officiella sammanhang benämns Sven Linnborg som staffli- och dekorationsmålare. Men han var mycket mera än så: skribent, diktare och tillverkade själv färger till sina målningar. Han betraktas med rätta som länets främste kyrk- och dekorationsmålare. Han finns representerad utöver hela vårt land. Obekymrad om teologiska olikheter och samfundsgränser har han utfört målningar i 21 stats- och 43 frikyrkor. Förutom religiöst färgade motiv är han även känd för nationalromantiskt präglade landskapsmotiv.

Att ett konstverk av Sven Linnborg på nytt invigs i gudstjänstsammanhang är betydelsefullt ur både lokalhistorisk, konsthistorisk, samfundshistorisk och religiös synpunkt.

Fotnot: Artikelförfattaren Göte Olingdahl är teolog, religionsvetare, författare och pingstvän, tidigare verksam vid Uppsala Universitet halva året bosatt i Olingdal i Härjedalen där han har sina rötter.

Annons