Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar efterlyser långsiktigt tänkande kring skolan i Vemdalen

Positiva men ändå kritiska. Föräldrarna i Vemdalen reagerar på senaste förslaget om skolan i Vemdalen.
– Vill man få folk att flytta hit är skolan det bland det viktigaste man tittar på, säger Caroline Fredin, talesperson för föräldrarnas arbetsgrupp.

I förslaget till beslut, taget av nämnden för bildning, fritid och kulturs arbetsutskott, föreslås att avtalet med Prästgården ska sägas upp. Där hålls i dag bland annat elevernas slöjdundervisning. I stället blir det buss till Sonfjällsskolan i Hede.

– I stora drag är vi såklart positiva till att mellanstadiet på Vemdalens skola blir kvar. Men om man tittar hur det varit så har Prästgården i många år använts som en buffert när det blivit för trångt på skolan och förskolan. Och säger man upp det och flyttar slöjden, vad händer då nästa gång vi får många elever? Det blir säkert väldigt dyrt att flytta tillbaka slöjden, säger Caroline Fredin.

Arbetsgruppen efterlyser en långsiktig planering vad det gäller skolan i Vemdalen och hela Härjedalen.

– Om kommunen i stället skulle bygga ut skolan, som vi föreslår, blir det en ökad hyreskostnad men vi får tryggare elever och investerar i framtiden. Det kanske sparar mer pengar på längre sikt, säger Caroline Fredin, som själv har barn på förskolan i Vemdalen.

Som det är nu kan föräldrar som vill flytta till orten få beskedet att deras barn måste gå förskola i Hede eftersom det är fullt i Vemdalen. Så har det varit i många år, enligt Caroline Fredin.

– När vi tog upp den här frågan visar det sig att det finns föräldrar med barn på högstadiet som fick höra samma sak när deras barn var små. Vill man få folk att flytta hit är förskola och skola det viktigaste. Då måste det finnas plats så att vi kan välkomna alla som vill flytta hit.

Nu ser ju inte underlaget för skolan så stort ut om man tittar på hur många barn som fötts de senaste åren i Vemdalen?

– Det är ju utifrån de förutsättningarna som kommunen planerar och jag förstår det. Samtidigt så är 38 procent av de barn som går i skolan i Vemdalen idag inflyttade, det visar en uträkning som vi gjort. Vi i arbetsgruppen tycker att kommunen måsta ta med det beräkningarna också. Det krävs lite företagsamhet här, en vision för framtiden, säger Caroline Fredin.