Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördel Grundsjörödingen

Efter årets reduceringsfiske på sik i Grundsjömagasinet finns förhoppningar om genombrott i satsningen på att bevara Grundsjön som framtida livsrum för
Grundsjörödingen.

Annons

I år blev sikfångsten endast hälften mot vad den var i fjol vilket tyder på att insatserna börjar ge märkbara resultat till förmån för rödingen. Årets nätfångst blev 1,6 ton att jämföra med fjolårets rekord på 3 ton. Det innebär att närmare 3 500 sikar har gett plats åt rödingen. Storleken på sikarna är något mindre än tidigare, medan analyser på röding, öring och abborre visar på markant ökade vikter.

Allan Blomkvist i Långå, till höger, är operativ chef förGrundsjöprojektet. Här får han hjälp av en av många frivilliga krafter,tandläkaren Aksel Paasche från Trondheim.

Reduceringsfisket efter sik har pågått i 21 dagar med experten Per-ArneHolt-Seeland som utvecklat metoden med riktat nätfiske efter sik. Det är tredje året som sex meter djupa flytnät används med en sammanlagd sträcka på1 500 meter. Näten har vittjats oavbrutet under alla dygn som fisket pågått. Per-Arne har lyckats lokalisera de områden där siken uppehåller sig ochmed precision lyckats fånga 97 procent med sik och endast 3 procent med annanfisk. Allan Blomkvist i Långå har varit operativ projektledare och Långåfisketskvalitetsansvarige Per-Ola Persson har deltagit i arbetet tillsammans med flera frivilliga krafter.

Reduceringsfisket fortsätter till i början av november med två storryssjor. Även där noteras kraftig nedgång i antalet fångade sikar.

- Naturligtvis tänds förhoppningar om att årets resultat är början påett trendbrott som ger Grundsjörödingen nödvändiga förutsättningar att finnas kvar i Grundsjön, säger Helge Jonsson som är ordförande i styrelsen för Grundsjöprojektet och även ordförande i Långå fiskevårdsförening.

- Samverkande krafter med Fortum AB, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Härjedalens kommun och Långå Fiskevårdsförning samt rätt kompetens medexperthjälp och fungerande entreprenad är förklaringen till att projektetlevererar bra resultat för en tydlig målbild.

Per-Arne Holt-Seeland är Nordens främste expert påreduceringsfiske. Hans metod ger framgångar för Grundsjörödingen.

Siken har invandrat i Grundsjön genom en kraftverkstunnel från ÖvreSärvsjön. För att få ett komplett grepp om problematiken har därförSamfällighetsföreningen i Särvsjön startat ett motsvarande reduceringsfiske där och det arbetet har anslutits till Grundsjöprojektet. Glenn Fransman i Särvsjön, har adjungerats till projektstyrelsen.

Missa inte vår unika karta över fiskevatten i hela Sverige - klicka här.

Annons