Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Glaukomföreningen Jämtland/Härjedalen

Ett 30-tal medlemmar och några anhöriga kom till föreningens Glaukomcafé som anordnades den 19 november i EFS lokal i Östersund.

Tanken med Glaukomcafé är att kunna ha möten i lite enklare former för såväl medlemmar som icke medlemmar, men som fått besked om glaukom (grön starr). Det primära syftet är att öka kunskapen om ögat och dess olika sjukdomar och då främst glaukom men även att ge utrymme för erfarenhetsutbyte.

Efter inledning av Karin Bergman från föreningen så gav optiker Anna Dejemo, från Apoteket i Lillänge, en intressant och fyllig presentation av de olika sjukdomar som kan drabba ögat och vikten av att låta undersöka sina ögon i tid. Deltagarna fick också möjlighet att ställa frågor om allt ifrån vad som kan göras inom ögonsjukvården till vikten av rätt medicinering, vilka olika synundersökningar som finns och inte minst frågor om vikten av bra kost och motion.

Föreningens sekreterare Sven Erik Paulsson fortsatte därefter med att beskriva egna erfarenheter från allt fantastiskt som man numera kan göra inom ögonsjukvården. Från ögondroppar, laserbehandlingar, olika glaukomventiler till transplantation av hornhinnan.

Efter uppskattat kaffe, te och smörgås med mera fortsatte frågestunden, och Per-Olof Rydström från föreningen berättade om ögonmottagningens glaukomskolor. Också ett forum att lära sig mer.

Glaukomföreningens möten kan här vara ett bra sätt att sedan fördjupa kunskapen. Dagens möte var ett exempel på detta. En idé som kom upp var att nästa möte skulle handla om undersökning av synfält med mera och problematiken kring att mista körkortet på grund av sviktande syn.

Avslutningsvis tack och applåder till Anna Dejemo.

Sven Erik Paulsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Tidningen Härjedalen Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel