Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: Glaukomföreningen Jämtland Härjedalen

Utifrån rådande restriktioner med anledning av coronan gällande möten, har årets stämma genomförts genom kommunikation via e-post och brev. Alla medlemmar har fått samtliga årsmöteshandlingar och även ett frågeformulär via brev eller mejl för inhämtande av erforderliga årsmötesbeslut. Totalt har 45 medlemmar svarat. För att uppfylla formalia har den 16 juni nedtecknats ett årsstämmoprotokoll som är sammanställt i samband med styrelsens telefonmöte samma dag. I det brev som skickades ut, bad styrelsen att medlemmarna skulle godkänna verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning samt verksamhetsplan och budget för 2020. Fråga ställdes i utskicket om styrelsen kunde beviljas ansvarsfrihet och godkännande av valberedningens förslag. Medlemmarna har besvarat frågan med ett ja.

Följande punkter behandlas i de handlingar som skickats ut till medlemmarna: Verksamhetsberättelse 2019. Föreningen har deltagit med representanter i Syncentralens brukarråd, samt i Ögonklinikens förändrings- och förbättringsarbete beträffande tillgängligheten för glaukompatienter. På Världsglaukomveckan vecka 11 var vi på Östersunds sjukhus för att informera om vår verksamhet. På årsmötet den 7 mars 2019 fick vi information av Syncentralen om deras verksamhet. I juni var ett 30-tal medlemmar på sommarresa till Arvemuseet i Arvesund och gjorde en tur med ångaren Östersund på Storsjön. På hemvägen bjöds det på fika på Skogsmuseet, Hembygdsgården i Mörsil. Två glaukomcaféer har anordnats varav ett i Sveg och ett i Östersund. Syftet med träffarna var förutom trevlig samvaro att lämna information om Glaukomföreningens verksamhet och att informera om ögats sjukdomar. Vid träffen i Sveg medverkade optiker Lars-Göran Andersson, Optikern och i Östersund optiker Anna Dejemo, apoteket Lillänge.

Ekonomin är mycket god! Verksamhetsplan 2020: Världsglaukomveckan anordnades vecka 11, besökare vid Östersunds sjukhus fick information om föreningen. Vi ska fortsätta med samverkan/påverkan gällande synhandikappfrågor med SRF, brukarråd och ögonkliniken, samt anordna glaukomcaféer i kommunernas centralorter. Vi kommer även att medverka vid olika pensionärsföreningars möten för att informera om Glaukomföreningen och ögats sjukdomar.

Val: ordförande till 2021 Jan Palmqvist. Styrelseledamöter till 2022 omvaldes, Inger Bertilsson, Astrid Wärdell och Lennart Berggren. Styrelseledamöter till 2021: Anna-Kristina Jönsson och Sven-Erik Paulsson. Suppleanter till 2021: Karin Bergman och Per-Olof Rydström. Val av valberedning till 2021: Ruth Jönses och Bruno Johansson.

Ruth Jönses var vår ordförande i Glaukomföreningen de första åren i föreningens verksamhet och vi kommer att uppmärksamma hennes 90-årsdag vid senare tillfälle. Under coronapandemin har Glaukomföreningens styrelse i Jämtlands län ringt runt till samtliga medlemmar för att kolla hur de har det och om de behöver hjälp med något. Som synskadad kan ju isolering och social distansering slå extra hårt. Styrelsen har hjälpts åt med att ringa runt och har tagit fram en checklista kring vilka frågor man kan ta upp. Det har det varit ett väldigt uppskattat initiativ som även uppmärksammats av förbundet nationellt.

Jan Palmqvist och Sven-Erik Paulsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Tidningen Härjedalen Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel