Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Hede-Vemdalen

Mötet öppnades av ordförande Anita Nordén som kunde hälsa 55 medlemmar välkomna samt dagens gästföreläsare Jana Solsten, kommunpolis i lokalpolisområde Härjedalen/Berg, som fick inleda dagen.

Bedrägerierna mot äldre ökar och det är genom nätbedrägerier och telefonförsäljning. Polisen har tillsammans med PRO, SPF och Brottsofferjouren tagit fram ett utbildningspaket för äldre, ”Försök inte lura mig”, som kan genomföras som studiecirkel.

Några tips för att skydda kortuppgifter: Handla på sidor som har 3D Secure (säkerhetslösning för kortbetalning på nätet), lämna aldrig ut koder och förvara kortuppgifter säkert. Checklista för kort: Borttappat kort skall omedelbart spärras, sätt spärr på kort för internetköp och använd ett särskilt kort för internetköp.

Tips för att skydda lösenord: använd starka lösenord - långa med stor teckenvariation, lösenord som är svåra att gissa, olika lösenord för olika tjänster, lämna aldrig ut lösenord och skydda e-post med ett starkt lösenord. Tips mot telefonförsäljning: Spärra nummer hos nix-telefon, betala aldrig för något du inte beställt. Man har 14 dagars ångerrätt vid telefonköp.

Ingrid Erixon informerade om en ny lag som gäller från den 1 september 2018, som säger att det krävs en skriftlig bekräftelse av dig som konsument, för att ett avtal som ingåtts genom telefonförsäljning ska vara giltigt. Där har PRO varit väldigt aktiv.

Exempel på broschyr som finns hos polisen är Ditt hem är din borg. Jana tryckte på att det är bättre att ringa polisen en gång för mycket än en gång för lite. Polisen i Härjedalen har personal i Sveg och Funäsdalen samt samarbete med Bergs kommun. Polisen finns på Facebook, it-adressen är www.polisen.se. Efter många frågor från publiken överlämnades en liten blomma till Jana.

Efter en kort bensträckare fortsatte mötet med sedvanliga höstmötespunkter. Verksamhetsplan och budget för 2019 redovisades och godkändes. Kommunen har aviserat en ändring av bidrag till föreningar, vilket kommer att minska bidraget till vår förening. Beslutades att till sommaren ha tombolastånd i Hede och Vemdalen.

Medlemsavgiften för 2019 beslutades bli oförändrad. Årets jullunch blir på Lövåsgården den 4 november. Vi har sedan förra mötet fått tio nya medlemmar.

Mötet avslutades med lotteridragning och att festkommittén serverade ärtsoppa och kaffe.

Åke Nilsson