Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Sveg

PRO Sveg arrangerade medlemsmöte på Äggen och som föredragshållare var Kristian Grönqvist inbjuden. Han är utbildad vid Åbo Akademi till sjukgymnast och i antropologi. Det var ett givande föredrag i en fullsatt bystuga.

Eftersom det skulle handla om människokroppen började Kristian berätta om vårt ursprung från urmodern i Afrika och om utvandringen norrut, där man träffade på neandertalarna och en viss uppblandning blev av. Han berättade också, att när befolkningen passerade ekvatorn och kom norrut blev den mörka kroppen ljusare och den behövde tillskott av bland annat d-vitamin.

Människorna grupperade sig i jägare, fiskare, samlare och herdar och bebodde dalar, sjöstränder och höjder. En del klarade inte av att äta kött och dricka mjölk utan blev vegetarianer.

Kristian avslutade föreläsningen med utlägg i människans mening, religion, drömmar, lycka och uppfyllda förväntningar. Han tackades med rungande applåder.

Nästa möte är i Svegs pingstkyrka den 19 november med Bo Lundmark.

Dan Wiklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Tidningen Härjedalen Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel