Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningsliv: PRO Sveg

PRO-föreningen i Sveg hade höstmöte i Svegs pingstkyrka tisdag den 19 november, med ett 50-tal deltagare. Som föredragshållare var sameprästen Bo Lundmark inbjuden.

Han berättade om sina upplevelser, från barndomen i Adak och Tärna i Västerbotten fram till nutid i Funäsdalen.

Bo lärde sig att åka skidor tidigt, vilket han hade nytta av. Cykla lärde han sig också trots att första turen på lånad cykel slutade med en rejäl vurpa. Senare i tonåren cyklade han faktiskt ner till Trondheim för att besöka Nidarosdomen, en resa med många upplevelser efter vägen.

När han 1979 blev präst var det i Jukkasjärvi, Jokkmokk, Arjeplog och Kiruna som blev arbetsfältet. Senare var det att ta till skidorna och åka runt bland samevistena. I ryggsäcken hade han nattvardskärlen, bibeln och ett lexikon på samiska.

Det samiska språket tyckte Bo om och berättade att även där finns det dialekter, så det kunde vara svårt att förstå alla.

1982 gjorde han en doktorsavhandling med titeln Baeivi Månno Nåstit.

Sedan många år bor Bo i Funäsdalen där han har varit kyrkoherde i Ljusnedal och Tännäs församlingar.

Att Bo Lundmark är en stor författare och berättare, det har vi fått uppleva och visst hade vi velat lyssna till honom någon timma till.

Dan Wiklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Tidningen Härjedalen Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel