Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Ericsson får ljumma betyg – trots bästa placeringen: "Hade aldrig med poängen att göra"

Teamkompisen Pascal Wehrlein hyllas för sin åttondeplats.
Men Marcus Ericsson får ljumma betyg av pressen trots att han tangerade sin bästa placering på nästan två år när han blev elva i Spaniens VM-deltävling i formel 1.

Annons

Marcus Ericsson får ljumma betyg av den internationella motorpressen efter helgens VM-deltävling i Barcelona ...

Internationella och högt ansedda motorsportstidsskriften Autosport och brittiska tv-bolaget Sky sports, som båda har experter som betygsätter samtliga formel 1-förare efter varje GP-helg, har varit rätt njugga mot Marcus Ericsson så här långt den här säsongen.

Och inget undantag efter Spaniens GP, trots att Örebroförare slutade elva med sin tidigare helt okonkurrenskraftiga Sauber, tillsammans med elfteplatserna i Singapore 2015 och Mexiko City 2016 den bästa placering Ericsson presterat sedan han tog poäng senast, i Italiens GP på Monza den 6 september 2015. Och trots att han gjorde tre vassa omkörningar: Två gånger av Williams Lance Stroll och en gång av självaste Fernando Alonso, McLarens ex-världsmästare.

Båda publikationerna ger Ericsson en sjua i betyg på en tiograd skala – vilket kan låta högt, men bara sex av förara får lägre betyg av Autosport och bara tre rankas lägre av Sky sports.

"Att Marcus gjorde sitt andra depåstopp precis innan den virituella säkerhetsbils-perioden gjorde att han hamnade fel i fältet, men han hade ändå aldrig med poängen att göra", skriver Autosport, tvärtemot vad Ericsson själv upplevde: Han menade att han tappade 15 sekunder på det oturligt feltajmade depåstoppet och därtill tappade ännu mera tid bakom Lance Stroll, som kom förbi tack vare den virtuella säkerhetsbilen, och i slutändan skiljde bara tio sekunder upp till sista poängplatsen.

"Ericssons besvikelse är at than återigen förlorade den interna kampen mot stallkompisen Wehrlein. Även om det bara skiljde fem tusendelar mellan dem i kvalet så betydde det att svensken åkte ut i första kvalomgången", skriver Sky sports men tillägger: "Hans elfteplats är ändå hans bästa placering i år och avrundade en positiv dag för Sauber. Han lyckades visa på banan hur det scheweiziska teamet har passerat McLaren prestationsmässigt genom att köra om Fernando Alonso trots att Sauber kör med en årsgammal Ferrarimotor.

LÄS MER: Oro för terrorattack under F1-festen – större säkerhetspådrag än någonsin

... men stallkompisen Pascal Wehrlein hyllas stort.

Däremot hyllas Ericssons teamkompis Pascal Wehrlein. Av Autosport är han ensam om att få toppbetyget tio, och av Sky sports rankas han som delad tvåa med en nia, bara slagen av racevinnaren Lewis Hamilton. "Hans enda fel var att han körde på fel sida av stolpen vid depåingången till sitt depåstopp, vilket gjorde att han fick ett femsekundersstraff", skriver Sky sports. "Sauber tog på sig skulden för den incidenten, så han kan inte lastas för det", skriver Autosport och fortsätter: "Han förtjänar massor av kredit för att ha tagit poäng med F1-cirkusens långsammaste bil.

Sämst betyg av förarna fick Stoffel Vandoorne, McLaren-föraren som kvalade näst sist, startade sist och tvingades bryta halvvägs efter att ha kört ihop med Felipe Massa. En insats som gav fyror i betyg från båda mediebolagen. Även Lance Stroll och Jolyon Palmer fick fyror av Autosport, men femmor av Sky sports.

Nästa VM-deltävling är klassiska Monacos GP nästa helg.

Läs mer från Henrik Brändh och Veronika Ljung-Nielsen, som var på plats i Barcelona:

Brändhs F1-krönika: Champagne, frustration – och den galna jakten på superstjärnorna

Liverapporten från Barcelona – hela veckan med bilder och uppdateringar

Kraschkungen Pastor Maldonados råd till Marcus Ericsson: "Behöver en bra bil..."

Marcus Ericssons hemliga vapen: "Har en bra känsla..."

Bildextra hela veckan – se Veronika Ljung-Nielsens bästa bilder bakom kulisserna på F1-cirkusen

Han ska besegra Marcus Ericsson: "Vill fajtas mot Klitschko..."

Det har Marcus och Messi gemensamt

TV: Unik intervju – "hemma" hos Marcus Ericsson: "Gillar inte att köra bil..."

Marcus Ericssons kritik mot egna stallet: "Jag ifrågasatte det rätt mycket..."

Exklusiv intervju: F1-stjärnan Felipe Massas råd till Marcus Ericsson: "Behöver ett bättre team"

Brändhs krönika: Varför dessa hånfulla kommentarer om Marcus Ericsson?

Annons