Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringsskadornas kostnad för sommarens bränder lägre än förväntat

 
Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018
Visa alla artiklar

Med anledning av sommarens bränder har statistik över antal anmälda skador orsakade av skogsbränder samlats in. Under juli månad mottogs 280 anmälningar och man har utifrån dessa gjort uppskattningar av kostnaderna för förväntade skadeutbetalningar och de är lägre än förväntat.
– I dagsläget uppgår summan av de förväntade skadebeloppen till 532 miljoner kronor, säger Martin Solberger, kvantitativ analytiker på Svensk Försäkring, i ett pressmeddelande.

Nästan samtliga av de 280 anmälningarna som inkom under juli månad gällde skogsskador, då endast ett fåtal byggnader och fordon skadades.Det finns en rad skäl till att försäkringskostnaden inte blir så hög som först förväntats.

- Det visar sig att mycket av den drabbade skogen är oförsäkrad. Dessutom finns det ett hyggligt restvärde på virke och flis från den brunna skogen, säger Staffan Moberg, jurist och klimatexpert på Svensk Försäkring i ett pressmeddelande.

Han menar vidare att det kommer ta tid innan den slutliga kostnaden för skogsbränderna kan fastställas. Vissa områden kan man fortfarande inte beträda, då risken för fallande träd fortfarande är stor, samt att marken fortfarande är för varm.

Inte förrän om ett drygt år kommer man kunna presentera reella uppgifter om skadebeloppen som kommer betalas ut, som orsakats av brand eller åska under 2018.

Avslutningsvis konstaterades på mötet, att samhället behöver vidta en rad åtgärder för att öka den svenska kapaciteten att bekämpa såväl skogsbränder som andra typer av naturkatastrofer.