Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola i björntäta Lofsdalen kräver staket - nu lovar kommunen bättring

/
  • En av många björnar i trakterna runt Lofsdalen. Den här, liksom de flesta, höll sig i skogen.

Staketet vid förskolan i Lofsdalen blir nu ett ärende för arbetsmiljöverket. Det staket som sattes upp i våras stänger inte in hela gården och skapar en otrygg miljö. Dessutom har flera björnar passerat byn under sommaren. Men nu lovar kommunen bättring.

Annons

"Utan staket påverkas den psykosociala arbetsmiljön för personalen. För att säkerställa en trygg arbetsmiljö ska staketet upp innan vintern 2015"

Det skriver personalens skyddsombud i en så kallad 6:6a anmälan till arbetsmiljöverket. I anmälan beskrivs en gård som gränsar mot en stor skog, en kuperad miljö med en bäck i närheten. En gård där barnen trivs och gärna sprider ut sig för att leka, men det gör att det blir svårt för personalen att hålla koll.

"Vi kan inte vara överallt. I dag betyder det att vi måste begränsa baren då det känns väldigt otryggt för oss", skriver skyddsombudet i sin anmälan. Begränsa innebär att barnen hålls inne eller bara får leka på vissa ytor när förskolepersonal arbetar ensamma.

I anmälan nämns också det faktum att björnar varit synliga i Lofsdalen vid några tillfällen under sommaren. Ett faktum som är mer regel än undantag då det är väldigt björntätt i området.

Våren 2015 hölls en arbetsmiljörond där staketproblemet påtalades och det sattes också upp ett staket. Men det är inte tillräckligt, enligt anmälan, eftersom det inte täcker in hela förskolan.

– Det är väl självklart att en förskola ska ha ett staket som går runt hela gården, säger skyddsombudet som vill vara anonym.

Fastigheten ägs av det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar och nu säger VD Stig Holm att bolagets personal ska upp till Lofsdalen redan i början av nästa vecka.

– I samråd med förskolan ska vi se hur staketet ska utformas. Sedan kommer vi att sätta upp det på en gång, säger han.

Det gjordes ju en skyddsrond redan i våras där problemet påtalades. Vet du varför staketärendet dragit ut på tiden?

– Jag har ingen kännedom om skyddsronden. Det jag vet är att ärendet verkar ha fastnat i vem som ska betala. Men det handlar om ett arbetsmiljöproblem så nu ska det upp så fort som möjligt. Betalningen får vi lösa sedan, säger Stig Holm.

Annons