Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först i Härjedalen till 40 Vasalopp

/
  • Leif Stener har en försvarlig mängd Vasaloppsmedaljer. Efter måndagens 40:e lopp är han den Härjedaling som åkte flest gånger såvitt TH kan erfara.
  • Leif Stener i fädernes spår under Vasaloppet 1977.

Leif Stener åkte i måndags sitt 40:e Vasalopp. Det är han den förste i Härjedalen att mäkta med.
– Men det var en riktig plåga. Mitt knä värkte redan efter tre kilometer, förklarar Stener som är väldigt glad över att ha nått sitt mål.

Annons

Leif Steners Vasaloppshistoria började 1973 då han som 31-åring blev medlurad av några kompisar.

– Då skulle det bara bli en gång. Men jag hamnade i "dåligt" sällskap, det var riktiga längdfantaster och helt plötsligt var mitt mål att åka tio Vasalopp, berättar Stener som i sitt första lopp hade Yngve Eriksson i sitt sällskap. Han nådde för övrigt 39 Vasalopp.

Stener spelade mest fotboll under 70-talets början men snart så var även han biten av längdåkningen. Åren gick och Vasaloppet var en höjdpunkt.

– Största oron var att bli sjuk innan så att det inte skulle gå att åka. Vasaloppet var målet varje år men jag tävlade i andra långlopp i stort sett varenda helg och träningsmässigt så åkte jag skidor sex dagar i veckan. Då var det inte jobbigt utan mest roligt att åka.

Som bäst så hade Stener en tid på strax över 4.45 och då nådde han en 169:e plats.

Endast två gånger har Leif Stener stått över loppet sedan 1973. Ett år var det inställt och det andra var menisken nyopererad.

– Det är ju menisken som spökar nu också. Det blir ben mot ben i mitt knä så jag kan nog säga att det var mitt sista Vasalopp, förklarar Stener som har sett jubileumsmedaljen för 40 lopp som hägrande mål.

– Egentligen var jag nöjd vid 30, men då ger Vasaloppet bort startavgiften för lopp 31 och då lurades jag med. Sen blev ju målet 40.

Oron över att vara sliten efter det senaste loppet var obefogad och om knäproblemen skulle lösa sig så lämnar Stener ändå en liten lucka öppen.

– Jag tycker att han var piggare på tisdagen än vad han brukar vara, förklarar frun Marianne som alltid stått bakom sin makes träning och tävlande.

– Kanske går det att göra något åt knäet. Det är ju skönt att hålla i gång men att ha ont och åka Vasaloppet gör jag inte om, säger Leif Stener som kommer att få sin jubileumsmedalj i höst när det är en träff för landets alla Vasaloppsveteraner.

Annons