Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första gondolbanan i Härjedalen

/
  • Det var många som ville åka med gondolbanan under premiärkvällen.
  • – Samarbeten inom byn har varit avgörande för ett lyckat projekt, säger Jens Wilhelmsson, som gläds åt att både tidplan och budget hållits i gondolbanebygget.

Under lördagen invigdes gondolbanan från byn och upp på Funäsdalsberget. Gondolen är den första i sitt slag i Härjedalen.

Annons

– Det är helt fantastiskt och underbart. Vi har en strålande vinterdag, det är mycket folk här och gondolbanan är klar, säger en glad Jens Wilhelmsson, vd för Funäsdalen berg och hotell.

Banan öppnades i lördags med mingel och gondoltur i 20 graders kyla till toppen av Funäsdalsberget. Kön för att få åka med var lång. På plats fanns bland andra representanter från kommunen, Slao, gondoltillverkarna, bybor, besökare, det lokala näringslivet och många av de 65 delägarna i Funäsdalens gondolbana AB.

 – Det här är väl förankrat lokalt. Vi har stort stöd av näringslivet och många i byn, säger Michael Olsson, ordförande i Funäsdalen berg och hotell.

Gondolbanebygget har gått snabbt. Det är ett halvår sedan byggkontraktet undertecknades och både budget och tidplan har hållits. Det är runt 40 år sedan en gondolbana på Funäsdalsberget kom på tal första gången. Drygt 20 år senare var det ett hett ämne. Nu är den på plats.

 – Det här är vad Funäsdalen behöver. Gondolbanan kan bidra till en positiv spiral uppåt. Om tio år hoppas jag att vi kör världscup två veckor i rad; först i slalom och sedan i längd. Vi behöver visa upp vad vi har, säger Michael Olsson.

Invigningskvällen avslutades med att världscupsegraren i skicross, Victor Öhling Norberg, ledde ett fackeltåg nerför backen mitt i byn.

Annons