Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret vill banta vindkraftspark i Lillhärdal

/
  • Den planerade vindkraftsparken från Nordanhå. (Bildmontage)

Försvarsmakten motsätter sig vindkraftsetablering inom delar av den planerade vindkraftsparken på Åndberget i Lillhärdal. Riksintresse för totalförsvarets militära del ska ges företräde.

Annons

Försvaret har tidigare påpekat att tio av de planerade vindsnurrorna inte ska få byggas då de kommer för nära Älvdalens skjutfält med riksintresseklassificering för totalförsvarets militära del som måste vara fritt från höga objekt då samövning sker med fiygförband. Då exploatören, Rabbalshede Kraft AB, inte har ändrat sina planer påpekar Försvarsmakten ännu en gång till länsstyrelsen att försvaret inte godkänner planerna.

Ett område med särskilda värden kan klassas som nationellt riksintresse vilket regleras i miljöbalken. Att Åndberget även är av riksintresse gällande vindkraft har ingen betydelse i det här fallet.

"Vid en avvägning mellan olika riksintressen ska riksintresse för totalförsvarets militära del ges företräde" skriver Försvarsmakten och hänvisar till Miljöbalken.

Totalt har Rabbalshede Kraft AB planer att bygga 100 vindkraftsverk på Åndberget. Länsstyrelsen har ännu inte beviljat något tillstånd men Rabbalshede tror och hoppas att detta snart ska vara klart.

– Projektet står inte och faller på de nio verk som försvaret har åsikter om. Vi hoppas få tillståndet så snart som möjligt och kan fortsätta arbetet med att få börja bygga uppe på Åndberget, säger Lars Larsson, Rabbalshede Kraft AB.

När kan man tänka sig en byggstart?

– Det vill jag inte uttala mig om i dagsläget.

Annons