Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Storsjöcupen - fyra lag från Härjedalen

På måndag börjar sveriges äldsta fotbollsturnering för ungdomar och i år deltar fyra lag från Härjedalen. Två pojklag från Sveg/Vemdalen och två flicklag från Svegs IK. Vi träffade ett av lagen då de repeterade inför Storsjöcupen.

Annons

Det är full fart på Svegs IP den här kvällen. Tre av de fyra lagen som ska spela i Storsjöcupen tränar och med bara dagar till turneringen drar igång är det mycket som ska nötas in.

Svegs IKs F13-lag ska försöka lyckas i Storsjöcupen under vecka 27. Lina Hagberg har bollen.

F13-laget med tjejer födda -03 och -04 har gjort bra ifrån sig under säsongen så här långt och bara förlorat en match. De tränas för fjärde året av Malin Nyström som själv har spelat i klubbar som Djurgården och Hammarby och även haft landslagstränaren Pia Sundhage som tränare.

– Jag spelade tills jag var 23 och nu är jag 42 så det var en annan generation och fotbollen har förändrats en hel del sedan dess men det var intressant och vi kör lite enligt den gamla skolan, skrattar Malin.

Tränare Malin Nyström ger instruktioner till sina spelare, närmast Malin pringerTilde Ingvarsson.

Vanligtvis är det runt 20 tjejer som tränar och inför Storsjöcupen har de övat extra mycket på att ställa om nu när de går nu upp till 11-mannaspel för första gången.

– Vi nöter på grunderna, det är det viktigaste. Tjejer verkar som regel också ha lite dåligt självförtroende så vi jobbar på det mentala så att det inte låser sig under matchspelet, vilket vi sett ibland. Det kan gå hur bra som helst under träning men så blir de en aning paralyserade vid skarpt läge. Men det kommer mer och mer, säger Malin.

Det är full fart under träningen och det är lätt att förstå varför tjejerna preserat så bra i serien. Här har Ida Nyström bollen.

Tilde Ingvarsson, Madicken Wallin, Wilma Liljendahl och Lova Jonasson är fyra tjejer som alla spelar i mittfältet i laget. De tycker att laget har bra chanser i årets Storsjöcup, även om det är svårt att spela mot de norska lagen.

– Det är bara norska lag i år, säger Wilma.

– Och de är väldigt bra, fyller Lova i.

– Men vårt spel är bättre i år - vi har förbättrats mycket, säger Madicken och får medhåll från Tilde.

– Det är viktigt med bra inställning - i år ska vi vinna!

– Ja, vi är bäst, klargör tjejerna i kör.

Det hettar till under träningen, Malin Nyström övervakar vad som sker.

Och på frågan om hur de blivit bäst skrattar tjejerna att det är de själva som plockat fram det, inte med hjälp av sin erfarne tränare.

– Ja, men de tror ju att de är Zlatan bara för de gjort en övning några gånger, skrattar Malin men lägger till att det är bra att de visar självförtroende även om det är lite för sällan.

– Men det är bara att träna på som kommer spelförståelsen och allt det andra successivt. Jag tror vi har bra chanser i år även om det är svårt med de norska lagen som har helt andra förutsättningar. Men vi har trummat på utan uppehåll och allt är möjligt, säger Malin och med den energi och det engagemang hon visar kan det mycket väl driva tjejerna till stora framgångar.

Lova Busk gör sig redo att ta emot en långpass... om den kommer.

Utöver F13-laget kommer ett F15-lag från Svegs IK liksom ett P13- och P14-lag från Sveg/Vemdalen att vara med i Storsjöcupen från Härjedalen.

Laget hoppas på att få jubla mycket under Storsjöcupen.

Annons