Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exklusivt dokument: Erik Hamréns fotbollsresa – från IFK Sundsvalls juniorer till EM i Frankrike

Artikel 11 av 35
EM 2016
Visa alla artiklar

När han tog över hyllades han av allt och alla. Några år senare var kritiken skoningslös. Tiden som förbundskapten har varit en berg och dalbana för Erik Hamrén. Nu är han framme vid sitt sista mästerskap – och vi kan snart sätta ett slutbetyg på hans tid som ansvarig för Sveriges största landslag. I en stor intervju möter vi förbundskaptenen från Ljusdal vars karriär tog fart i IFK Sundsvall. "Jag har alltid levt på drömmar", säger Erik Hamrén inför EM-premiären.

Annons

När Sporten först träffar Erik Hamrén i fotbollförbundets lokaler i Solna är det några veckor kvar innan EM-truppen ska samlas.

Truppen är den sista han ska ta ut under sin tid som svensk förbundskapten.

Erik Hamrén, uppväxt i Hälsingland, har kommit långt på sin fotbollsresa och efter EM kan vi betygsätta hans tid som ansvarig för det svenska fotbollslandslaget.

Att han tog sig ända hit var ingen självklarhet, för tränarkarriären har inte varit spikrak.

Åtminstone inte från början.

– Jag tränade Njurunda i division fyra eftersom jag fick sluta spela på grund av en knäskada. Vi åkte ur med buller och bång, så starten var inte så bra, minns Hamrén tillbaka samtidigt som han gungar lite fram och tillbaka på kontorsstolen.

Han hade då flyttat från Ljusdal till Sundsvall och lämnat barndomen i Hälsingland bakom sig.

– Jag hade fantastiska år i Ljusdal. Uppväxten präglar en människa, och den har präglat mig. Jag känner en stor stolthet för Ljusdal och mitt ursprung, säger Erik Hamrén.

Vi träffar honom under en av två mediedagar inför EM där förbundskaptenen betar av den ena intervjun efter den andra. Han verkar uppriktigt glad över att få prata om uppväxten i Ljusdal och tiden i Sundsvall som en kontrast till alla frågor om Zlatan och trupputtagningen.

LÄS OCKSÅ: Erik Hamrén om uppväxten – och hur Hälsingland ska få ett elitlag i fotboll

Sören Ericson (tidigare tränare i GIF Sundsvall) och Erik Hamrén iklädda Ljusdalströjor.

Som ung spelade Erik Hamrén både bandy och fotboll, och det var den sistnämnda idrotten som han till slut gjorde karriär inom. Men kärleken för sporten på is finns kvar.

– Jag försöker hänga med i bandyn, det är liksom det man är uppväxt med. Jag är stolt över att komma från Ljusdal och då försöker man hänga med. I år blev det ingen bandymatch, men annars försöker jag alltid se någon match när jag är hemma vid jul och så, säger han om bandyintresset.

Fotbollen i hemdistriktet följer han på avstånd, och det var efter flytten från Hälsingland som hans egen karriär tog fart.

Då i IFK Sundsvall.

– Att komma till IFK Sundsvalls juniorer och jobba med dem var det som kanske fick mig att verkligen vilja satsa på tränarbiten. Innan dess älskade jag att spela fotboll, och när jag inte kunde spela var det naturligt att träna för att få vara kvar. Men det var med IFK:s juniorer och när vi vann JSM-guld 1983 som man kände att det här kanske man skulle satsa på, säger Sveriges förbundskapten.

Erik Hamrén under tiden i IFK Sundsvall.

Michael Brundin, senare i AIK och proffs i Portugal, var en av spelarna som fanns med när Hamrén startade upp sin tränarkarriär i Sundsvall på 80-talet.

– Ett minne är en av de första träningarna på Bergsåkers gräsplan. När träningen var slut upptäckte han att han hade tappat bort sitt guldhalsband. Han åkte till och med till polisen så de kunde söka efter den med en detektor, det var ett första intryck, skrattar Brundin.

Den förre mittbacken minns tillbaka:

– Som tränare var han rak och tydlig. En svaghet hos många tränare är att de kan ta de obekväma besluten men har svårare att kommunicera det, Erik har alltid varit bra på den dialogen.

Både Brundin och Hamrén beskriver JSM-guldet 1983 som någonting alldeles extra, och många av de som var med på den tiden har hållit kontakten sedan dess.

Bland annat via gruppen "Vedhuggarna".

– Vi har en årlig träff med en fotbollskonstellation med spelare från IFK och GIF Sundsvall. Då brukar vi vara hos Kenneth Olofsson och hugga ved, det är skälet till att träffas. Erik har varit med några gånger, men annars brukar vi alltid ringa honom på kvällen och tjata lite, berättar Brundin.

Även för Erik Hamrén har kontakten med de gamla spelarna från åren i IFK Sundsvall betytt mycket. Det märktes om inte annat när han för några år sedan överraskades av flera av spelarna under ett event på Casinot i Sundsvall.

Den gången rördes förbundskaptenen till tårar.

LÄS OCKSÅ: Här blir den svenske förbundskaptenen rörd till tårar

– Man blir påmind om det ibland och får lite hälsningar av spelarna. Det var och är stort, och vi är väl fortfarande det enda herrlaget från Norrland som vunnit guld på fotbollssidan. Sammanhållningen var fantastisk och killarna umgås fortfarande. För någon månad sedan fick jag sms av fyra-fem stycken som var på en fotbollsmatch tillsammans, det känner jag starkt för, säger Hamrén i dag.

Erik Hamrén rörd till tårar under en återträff med IFK Sundsvalls gamla juniorlag.

Bosse Börjesson och Erik Hamrén ledde IFK Sundsvalls tillsammans.

En av personerna som betydde mycket för Erik Hamrén under tiden i IFK Sundsvall var Bosse Börjesson. Den tidigare storspelaren som då börjat dubblera som tränare tog en ung Erik Hamrén under sina vingar.

– Bosse brukar jag kalla min läromästare, han tog in mig i elitfotbollen, säger Hamrén.

– Han lärde mig mycket om fotboll. Han hade stor erfarenhet och hade spelat i landslaget. Dessutom lärde han mig en hel del som människa, för det är en fantastisk människa.

Bosse Börjesson minns själv tillbaka:

– Han var positiv och sugen på att bli tränare, han hade bestämt sig för att se hur långt han kunde gå. Vi umgicks privat trots åldersskillnaden, och han var en hel del hemma hos oss på den tiden då han var ungkarl.

Erik och Agneta.

Att Hamrén till slut lämnade ungkarlslivet under tiden i Sundsvall, menar Börjesson att han var hjärnan bakom.

– Han vill inte riktigt erkänna det, men i mitt minne så hittade jag hans fru åt honom. Hon jobbade på en resebutik på Storgatan och jag minns att jag sa till Erik att hon vore något för honom. Jag tror det var mitt tips faktiskt, säger Börjesson med ett skratt.

– Det är roligt att han är gift med Agneta fortfarande, det blev lyckat.

Erik Hamrén håller inte riktigt med:

– Han brukar snacka om det där, där har vi väl lite skiljda uppfattningar. Men det blev ju bra i alla fall.

Utanför planen hittade Erik Hamrén alltså rätt i Sundsvall, innanför linjerna började den långa resa som senare skulle ta honom ända till A-landslaget.

Tiden som förbundskapten har varit stormig, och Erik Hamrén har stundtals fått utstå hård kritik.

Bosse Börjesson har följt sin tidigare adept på avstånd och kan summera Hamréns år i landslaget.

– Jag tycker att han gjort det bra. Han håller alltid spelarna om ryggen och går aldrig ut och kritiserar, och det är jättebra för att hålla ihop gruppen. Annars är det lätt att man skyller på saker och ting. Han är bra på att få ihop gruppen så att alla känner en delaktighet.

Erik Hamrén och assisterande tränaren Allan Kuhn (nu i Malmö FF) firar danska ligatiteln med Ålborg 2008.

Även Michael Brundin har följt sin gamla tränares framfart under åren som han ansvarat för svensk fotbolls främsta spelare.

– En sak han berättade när vi hälsade på honom i Ålborg var hur han behandlar spelarna. I början av tränarkarriären behandlade han alla lika, och vid en första tanke kan det låta korrekt. Men där sa han att han hade lärt sig att alla är olika individer med olika bakgrund och behöver behandlas olika. Framförallt i landslaget med exempelvis en sådan som Zlatan kan det kanske vara svårt att behandla alla lika, säger Brundin.

Hur ser du på hans tid i landslaget?

– Jag är fel person att fråga, men utifrån mitt subjektiva perspektiv så tycker jag att han försökt utveckla fotbollen från att vara mer försvarsorienterad till att bli mer anfallsinriktad. Han har fått en del kritik, men han har i alla fall mitt stöd. Det vore jätteroligt för både landslaget, Sverige och Erik om de fick avsluta med ett bra mästerskap. Ofta är det sista intrycket som avgör vilket betyg man får.

Hamrén har stundtals fått stå ut med tuff kritik under sin tid som förbundskapten.

Marcus Allbäck har varit Hamréns högra hand under tiden i Blågult och på nära håll fått se hur kritiken och pressen har påverkat förbundskaptenen under åren som gått.

– Erik är en otrolig känslomänniska och en härlig och underbar person. I början när han tog jobbet var han kanske lite naiv på det sättet att han inte trodde att saker skulle vinklas på ett visst sätt om han sa det på ett visst sätt. Sedan gjordes det, och då fick han ont i hjärtat, säger Marcus Allbäck när Sporten träffar honom i Solna.

– Klart att det i perioder var jobbigt när han var som mest kritiserad, även för mig. Jag kunde bara supporta så gott jag kunde. Men han var och är stark. Erik fick mest skit, men det är även han som får mest beröm om vi vinner EM-guld. Och det ska han ha.

LÄS OCKSÅ: Erik Hamrén om sitt besök hos Emil Forsberg i Leipzig

EM-slutspelet är här – och det där slutbetyget som Michael Brundin pratade om ska snart sättas.

Hur ser då Erik Hamrén själv på det sista mästerskapet som chef över det svenska A-landslaget?

– För ett tag sedan kom det fram några efter ett föredrag och tackade och sa att de var synd att jag ska sluta. Då kan jag bli lite känslosam och känna att snart är det här slut. Det kommer säkert bli känslosamt, för det är ett fantastiskt jobb. Samtidigt känner jag att det är rätt beslut, säger han.

– Jag hoppas att jag har det bästa framför mig, sedan får man göra bokslut. Men jag har många fantastiska minnen från de här sju åren.

Det allra bästa minnet hoppas han kommer under de kommande veckorna i Frankrike. Den sista träningen inför EM-premiären mot Irland hölls på Stade de France under söndagen, och sportens utsände var på plats.

– Att säga att man njuter känns fel, för när man väl är här njuter man inte alltid. Men det är fantastiskt att vara här och jag kommer känna mycket när jag går ut på planen och ser den gröna och den gula sidan, alla känslor som finns kring matcher och turneringar som den här. Och jag vill göra resultat, säger Hamrén.

Vad är det ett bra resultat för Sveriges del enligt förbundskaptenen?

Läs också: Här ska Emil Forsberg göra EM-debut – på mäktiga Stade de France

– Ett bra resultat tycker jag är att vi går vidare från gruppen, då har vi gjort det bra med tanke på de andra lagen och vilken ranking vi har. Realistiskt ska vi inte gå vidare eftersom vi är lägst rankade, men jag tror det är möjligt.

Om Erik Hamrén tillåter sig att tänka logiskt går inte Sverige vidare från gruppen. Men han väljer att se det på ett annat sätt.

För det är sådan han är, förbundskaptenen och människan Erik Hamrén. Han som växte upp i Ljusdal och som fick fart på tränarkarriären under åren i IFK Sundsvall.

– När det gäller fotbollen har jag aldrig varit realist, och inte när det gäller så mycket annat heller. Hade jag varit det hade jag kanske varit kvar hemma i Hälsingland, men jag har drömmar. Jag har drömmar om medaljer. Jag vet att det inte är realistiskt, men jag tror att det är möjligt, säger Hamrén.

– Det där första SM-guldet med IFK Sundsvall var väl inte heller realistiskt, men vi hade tron på det hela och vi hade drömmarna. Då kan ibland drömmar uppfyllas.

LÄS OCKSÅ: Efter EM-beskedet – unikt möte med Emil Forsberg

Erik Hamrén

Född: 1957.

Bor: Mölnlycke i Härryda kommun utanför Göteborg.

Yrke: Svensk förbundskapten sedan 4 november 2009.

Klubbar som spelare: Ljusdals IF och Stockviks IF.

Klubbar som tränare: Njurunda IK (1981), IFK Sundsvall J-lag (1982), IFK Sundsvall A-lag, assisterande (1983-84), IFK Sundsvall A-lag (1985), Bro IK (1986), Enköpings SK (1987-88), Väsby IK (1989), Brommapojkarna (1990-91), Vasalunds IF (1992-93), Degerfors IF (1994), AIK (1995-97), Örgryte IS (1998-2004), Aalborg BK (2004-08), Rosenborg (2008-10).

Meriter: Har tagit Sverige till två EM (2012 och 2016). Norskt ligaguld 2009 och 2010, danskt ligaguld 2007, årets tränare i Danmark 2008, tre segrar i Svenska cupen 1996, 1997, 2000. JSM-guld med IFK Sundsvall 1983. Svensk cupmästare med AIK 1996 och -97 och med Örgryte 2000. Årets tränare i Danmark 2008 och i Norge 2009.

(TT/MM/Svenska fotbollförbundet)

Lagkapten Zlatan Ibrahimovic i samtal med Erik Hamrén.

Hamréns tid i landslaget

2009 var året då Erik Hamrén tog över landslaget och debuten mot Italien slutade med en 0–1-förlust.

Sverige avslutade kvalspelet till EM 2012 med att besegra Holland i en avgörande match och tog sig därmed till slutspelet.

Efter förluster mot Ukraina och England var chansen till avancemang från gruppen redan körd, men Sveriges avslutade åtminstone EM snyggt med en seger mot Frankrike.

Kvalspelet till VM i Brasilien blev ingen lyckad historia, och Sverige slogs till slut ut av Portugal i play off.

Dessförinnan hade man invigt nya nationalarenan Friends i en match då Zlatan Ibrahimovic stod för fyra mål – varav det ena var ett riktigt drömmål.

Träningsmatcherna inför kvalet mot EM 2016 innebar flera förluster och Erik Hamrén och landslaget fick utstå kritik.

Landslaget föll sedan mot Österrike med hela 1–4 under kvalet och missade därmed chansen att ta en direktplats till EM. Efter den matchen var kritiken tuff.

Danmark lottades som motståndare i play off, och i de matcherna hände något. Det svenska laget stod för två riktigt starka prestationer och tog sig vidare till slutspelet i Frankrike.

Mer om EM:

Läs också: Här ska Emil Forsberg från Sundsvall göra EM-debut för Sverige – på mäktiga Stade de France

Krönika: Vitt skilda arenor – samma Emil Forsberg

Läs också: Zlatan om att leda Emil Forsberg och den yngre generationen

Se också: Osannolika vinsten – tog hem biljetter till EM-premiären efter öltävling i Paris

Se också: Efter skandalscenerna i Marseille – här sjunger och dansar svenska och irländska fans tillsammans

Se också: De var minuter från att missa drömresan till EM – kom iväg med minuter till godo

Oskar Lund på Stade de France.