Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galna resan till EM – cyklade 220 mil till Sveriges EM-premiär: "Har mått som prinsar"

Artikel 20 av 35
EM 2016
Visa alla artiklar

Pilotstrejken ställde till det för många svenska supportrar som skulle ta sig till EM i Frankrike. Många fick ändra sina resvägar – men några hade redan från start valt en minst sagt krånglig väg till Frankrike. Här är gänget som cyklade 220 mil för att se Sverige spela 1–1 mot Irland. "Vi har haft medvind i stort sett hela tiden, bara det är ju som en dröm", säger Roger Westling.

Annons

Allt började med en cykelresa till Östersund förra året.

– Yngsta grabben undrade om vi inte skulle cykla till Östersund när vi skulle dit och fira midsommar. Jag är inte cyklist eller så, men man är ju tävlingsmänniska, så jag tänkte att det kan vi väl göra, berättar Roger Westling, tvåfaldig olympier i skidskytte och boendes i Lima.

Sagt och gjort.

– 36-37 mil blev det. När vi kom fram sa sonen "vi cyklar till Frankrike om Sverige går vidare". Och det gjorde de ju, fortsätter Westling.

De bestämde sig för att cykla till första matchen, och det visade sig senare att blev Paris.

Roger, kompisen Henrik Bilare och Rogers yngsta son Robin var trion som bestämde sig för att cykla. De fick även med sig Rogers fru Anita som följde trion med husbil genom Europa.

– Inför det här förberedda vi oss i alla fall lite. Jag tror jag cyklade 25 timmar på "rulle", och kanske 10-15 mil innan vi drog iväg, säger Roger.

Roger Westling, Henrik Bilare, Anita Westling och Robin Westling

De började färden från Falun den 17:e maj och anlände till Paris lagom till Sveriges öppningsmatch mot Irland.

– Vädret har vi haft världens flyt med, jag tror vi haft två regnskurar. En i Sverige och en i Belgien tror jag det var. Dessutom har vi haft medvind i stort sett hela tiden, bara det är ju som en dröm, säger Roger Westling.

– När vi cyklade från Falun hade vi motvind, då tog det tid. Men när vi kom till Danmark fick vi medvind och då gick det av sig självt, det var faktiskt inget märkvärdigt. Det var ett rent nöje att cykla, säger han.

Totalt blev det kring 220 mil innan de bilade hemåt under onsdagen.

– 4-5 vilodagar har vi haft då vi stannat till i Amsterdam, Bryssel och lite annat. Men vi har mått som prinsar, säger Westling.

Brüssel var ett av stoppen på resan från Falun till Paris.

Under resans gång har de spelat in musikvideos och agerat trubadurer för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Totalt fick de in kring 32 000 kronor.

– Vi gjorde någon tokig video på Facebook och sådär, jag tror 10 000–15 000 har sett den, säger Roger och fortsätter:

– Vi spelade in videos, sjöng och spelade lite. Det är kul att kunna hjälpa till. Flera som jag känner har haft cancer och nu när vi ändå skulle cykla kunde vi göra det för en god sak.

Punkteringarna var många, men vädret var hela tiden med trion som cyklade genom Europa.

När Sporten når honom sitter kvartetten i bilen på väg hem till Sverige. 1–1-matchen mot Irland blev inte vad de hade hoppats.

– Allt var roligt ända tills matchen började, jag blev så besviken. Men det var väldigt intressant att gå med fansen och ett jädra tryck, men fick uppleva något speciellt.

Även om resan var lång och matchen som de fick se inte motsvarade förväntningarna så blev de inte avskräckta.

– Nej, det var kul. Nu beror det på vilklen klubb Zlatan går till om vi ska cykla igen. Yngsta grabben sa att blir det England kanske vi kan cykla i Skottland och England. Så går han till United kan det bli någon match där, säger Roger.

Han, Henrik och Robin cyklade över 200 mil – men han vill lyfta fram chauffören Anita som rattade husbilen genom hela Europa.

– Framförallt så är det min fru som gjort bedriften. Hon hör knappt till Malung annars, så hon har gjort det bra. Hon har gråtit nästan varje dag säger hon nu, så hon har gjort en jäkla bedrigt, säger Roger Westling samtidigt som de svänger in i Mora.

Resan är snart över, för den här gången.

Annons