Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Island skriver vidare på sin EM-saga

/

För England slutade allt med förlust i Nice.
Men i Islands berättelse om EM-äventyret i Frankrike finns det fortfarande kapitel kvar att skriva.
Det såg förbundskapten Lars Lagerbäcks gäng till med 2–1-segern i åttondelsfinalen.

Annons

Flera delar är redan skrivna och lästa. Island var och nosade på en plats i VM 2014 i Brasilien men föll till slut i playoff-mötet med Kroatien. Efter det blev EM-kvalet en succé och resulterade i herrlandslagets första mästerskap någonsin.

Väl i Frankrike fortsatte Island att imponera.

Efter två oavgjorda – 1–1 mot Portugal, 1–1 mot Ungern – säkrades landslaget avancemanget till åttondelsfinalen med 2–1-segern mot Österrike.

Läs också: Stisse Åberg: Isländsk tikur-takur – det här slår faktiskt ut det mesta

Men allt det där vara bara inledningen.

Det finns fortfarande mycket kvar att göra, att åstadkomma.

Det såg förbundskapten Lars Lagerbäck & Co till med genom att vände tidigt underläge till 2–1-seger i åttondelsfinalen mot England på Allianz Riviera i Nice.

– En fantastisk arbetsprestation. Som helhet hade vi ett klockrent försvarsspel och dessutom de vassaste målchanserna, sade Lars Lagerbäck till SVT.

– Det kändes ganska kontrollerat, de blev lite desperata ju längre matchen led, sade Lars Lagerbäck, som också hyllade lagets supportrar.

Krympte ytorna

Men hur lyckades Island?

De spelade som vanligt efter sina egna förutsättningar – och de gjorde det riktigt bra.

Island agerade precis som väntat. Med lågt försvar, tätt mellan lagdelarna och hårt, hårt jobb hela tiden krympte de ytorna och möjligheterna för Englands stjärnor.

I inledningen var arbetet kanske lite väl ambitiöst när målvakten Hannes Halldórsson kom ut fel, krokade ihop med Raheem Sterlings ben och drog på sig en straff.

Men det spelade i slutändan ingen större roll.

Wayne Rooneys 1–0-mål var ändå inte tillräckligt för att dämpa Islands viljestyrka. Två minuter senare plockade Island fram en variant från Österrike-matchen. Den visade sig fungera lika bra på Allianz Riviera som på Stade de France.

Frankrike nästa

Aron Gunnarsson kastade långt, Kári Árnason vann duellen med Wayne Rooney och Ragnar Sigurdsson hann upp bollen med sin djupledslöpning genom Englands försvar, var först på bollen och fick in kvitteringen.

– Vi är bra på långa inkast och tajmningen blev perfekt. Det var bara att sparka in den, sade Ragnar Sigurdsson till SVT.

Tolv minuter senare var det dags för nästa mönsteranfall.

Johann Gudmundsson tog emot bollen på högerkanten, och sedan gick den som på ett snöre – via Gylfi Sigurdsson och Jón Bödvarsson – fram till Kolbeinn Sightórsson.

Anfallaren fick tillräckligt med yta, tid och till sist kraft i tillslaget som gjorde att Joe Hart inte riktigt hann ner åt vänster för att få stopp på bollen.

2–1-målet i 18:e minuten förändrade inget i Islands spel.

Spelarna fortsatte att jobba i defensiven och flyttade bara fram positionerna när det vankades bra lägen.

– Vi visste att vi hade en bra chans. England har inte spelat så bra och vi litade på vår lagsammanhållning, sade Ragnar Sigurdsson.

England?

De hade stort bollinnehav och försökte hitta luckorna. Men Island låg hela tiden rätt, kompakt och avstyrde allt som kom i deras väg.

Det resulterade i att EM i Frankrike är över för England.

För Island väntar nästa kapitel: Kvartsfinalen mot hemmanationen Frankrike på Stade de France i Paris den 3 juli.

Annons