Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för fotbollslandskamper i Ytterhogdal och Tandsbyn: "På tiden"

För första gången på sex år kommer det spelas landslagsfotboll i Jämtland/Härjedalen. 30 augusti och 1 september spelas P16-landskamper mellan Sverige och Makedonien i Ytterhogdal och Tansdbyn.

Annons

24 augusti gästar superettanlaget Syrianska Svedjevallen i Ytterhogdal för Svenska cupens andra omgång. Veckan därpå kommer Makedoniens landslag att beträda samma gräsmatta för en landskamp mot Sveriges P16-lag.

Läs också: ÖFK ställs mot division 2-lag – Ytterhogdal får besök från superettan

Ytterhogdal och Myssjö/Oviken stod som arrangör när det senast spelades landskamper i länet, mellan Sveriges och Finlands P18-landslag i september 2010. Därefter har inga landskamper arrangerats av Jämtland/Härjedalens fotbollförbund.

– Vi har sagt att vi skulle vilja ha en eller ett par landskamper vart tredje år, så nu var det på tiden, säger Leif Nilsson, ordförande i marknadskommittén för JHFF.

P16-landslaget samlat under en match mot Danmark i våras.

Arbetet med att söka landskamperna påbörjades kring juletid i fjol, men P16-landskamperna var inte högst upp på önskelistan.

– Vi har haft lite otur. Vi sökte Nordisk Pojk, som vi hade 1995 och ville ha en gång till. Men den gick till Värmland och då fick vi det här i stället, säger Leif Nilsson på Jämtland/Härjedalens fotbollförbund.

Att det blir just Ytterhogdal och Tandsbyn som blir spelplatserna har dels med tillgången till naturgräs att göra.

– Naturgräset är en sak, de vill inte spela på konstgräs. Sedan vill man föra ut den här typen av matcher från större områden, så att landsorten har möjlighet att vara med. Det blir ett minne för livet i Tandsbyns IF att ha arrangerat en landskamp.

Tiden för den första matchen, i Ytterhogdal, är 18.00 på tisdagen 30 augusti. Den andra matchen, i Tandsbyn, har inte en lika publikvänlig avsparkstid. Matchen spelas 12.00 på torsdagen.

– Vi kan inte göra något åt det. Det har att göra med att det är dåliga förbindelser från Östersund för de svenska spelarna. De ska kunna åka hem samma dag. Makedonien brydde sig faktiskt inte, de skulle åka hem på fredagen, säger Nilsson, som tror och hoppas att båda matcherna kan locka publik.

– Vi vill försöka få 500–600 på båda matcher. Det kan bli lika mycket på Syrianskamatchen, där det gäller något också, säger Nilsson.

Annons