Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Ge mig chansen att ställa frågan om Jämtland – förläng landslagskarriären Zlatan!

Artikel 29 av 35
EM 2016
Visa alla artiklar

Sportens Oskar Lund inför Sverige-Belgien.

Annons

När man som lokalreporter är utsänd på ett stort mästerskap som fotbolls-EM så skiljer rollen sig lite från de som jobbar åt riksmedia, och under mina veckor i Frankrike har fokus legat på att hitta lokala vinklar och historier åt alla Mittmediatidningar.

Det ledde bland annat till att jag ställde en, i mångas ögon, oväntad fråga till Kim Källström när han hade presskonferens inför Italienmatchen.

Kim fick svara på ett tjugotal frågor om hur Sverige skulle besegra Italien – och en om uppväxten från Sandviken. Den kan tyckas lite märkligt när frågan kommer, men min känsla var att Källström tyckte det var kul att få svara på något annat för en gångs skull.

LÄS OCKSÅ: Inför Italienmatchen – landslagsspelaren berättar om uppväxten i Sandviken: "En bra tid i livet"

Dessutom hade han bara positiva ord att säga om sin barndom i Sandviken!

På samma sätt planerade jag under tisdagen för att försöka ställa en lokal fråga till Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan har ett boende i Jämtland, och tanken var att få till en lokal koppling den vägen. Tillsammans med chefen bollade jag alternativ på frågor under förmiddagen, men förgäves.

LÄS OCKSÅ: Så ska Zlatans lyxvilla i Åre se ut

Först ställdes morgontågen från Agay till Nice in på grund av strejk, och jag såg inte ut att hinna fram i tid. Det kändes extra tungt på förhand med tanke på att presskonferensen under tisdagen kunde ha varit en av de sista Zlatan Ibrahimovic gör som landslagsspelare.

LÄS OCKSÅ: Zlatan Ibrahimovic bekräftar att han slutar i landslaget efter EM

Nu hann jag mirakulöst nog fram precis innan presskonferensen drog igång, men det hjälpte inte. Jag lyckades aldrig ställa någon fråga utan istället var det fokus på den stora bomben som Zlatan släppte.

Även om det var ganska väntat så var det ett tungt besked för svensk fotboll när Ibrahimovic, sittandes ett tiotal meter ifrån mig, berättade att landslagskarriären är över samtidigt som Sverige åker ur EM-turneringen.

Matchen mot Belgien kan alltså vara hans sista landskamp. Jag hoppas innerligt att det inte blir så utan att Sverige i stället skräller och tar sig vidare.

För att det ska finnas någon som helst möjlighet till det krävs det att den långe kaptenen visar vägen. Utan en Zlatan Ibrahimovic i toppslag vinner inte Sverige mot Belgien, så är det bara.

LÄS OCKSÅ: Oavgjort kan räcka mot Belgien – så kan Sverige ta sig vidare till åttondelsfinal

I de tidigare två gruppspelsmatcherna har Ibrahimovic kommit för långt ned i planen och saknats i straffområdet när bollarna väl letat sig dit, vilket i ärlighetens namn inte har varit särskilt ofta.

Mot Belgien hoppas jag att Zlatan lämnar speluppbyggnaden åt Ekdal, Källström, Forsberg och de andra och i stället fokuserar fullt ut på att vara den som avgör, den som gör skillnaden.

Visst förstår man att han går ned och hämtar boll ibland när passningarna inte kommer, och han har en spelförståelse och kan slå passningar som öppnar upp alla försvar. Men låt det inte bli för ofta, se istället till att vara helt redo när läget dyker upp!

LÄS OCKSÅ: Live: Senaste nytt från fotbolls-EM – följ festen i Frankrike här

Mot Belgien hoppas jag att vi får se ett disciplinerat Sverige som är redo att slå till när läget kommer. Ligg rätt i positionerna, låt Belgien äga boll i långa stunder om de vill det– men hugg direkt när tillfället ges och våga attackera.

Mot Belgien hoppas jag få se en lagkapten som, precis som i matcherna mot Danmark, går först i ledet och drar med sig resten av det svenska landslaget.

Mot Belgien vill jag se svensk fotbolls störste genom tiderna göra allt för att bjuda oss på ytterligare lite fotbollsmagi innan en epok är över.

Mot Belgien vill jag se en Zlatan Ibrahimovic som förlänger landslagskarriären och som ger mig chansen att ställa den där frågan om Jämtland längre fram under turneringen istället.

Annons