Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "President Lagerbäcks Island är ett landslag att älska – den här kvällen blev jag islänning"

Artikel 16 av 35
EM 2016
Visa alla artiklar

Att se Emil Forsberg och resten av Sverige springa ut på Stade de France var en mäktig upplevelse. Att dagen efter se Ari Skúlason, Rúnar Sigurjónsson och resten av Lars Lagerbäcks landslag ställas mot Cristiano Ronaldos Portugal var historiskt. Och jag kände mig som en skäggig islänning hela dagen.

Annons

Dagen efter Sveriges tama premiärmatch mot Irland satte jag mig på tåget mot Saint-Étienne för att bevittna en historisk match när Island för första gången skulle spela EM-fotboll.

På tåget kryllade det av blåklädda islänningar, och stämningen var hög.

Inte särskilt konstigt med tanke på den bragd som landets landslag i fotboll har stått för när de tagit sig till EM-slutspelet, anförda av "presidenten" Lars Lagerbäck.

Denne Lagerbäck som stundtals fick hård kritik som svensk förbundskapten har verkligen fått upprättelse, och man kan inte annat än applådera hans arbete med Island.

Läs också: Den osannolika resan – därför gick Island till EM

När jag tog den cirka tjugo minuter långa promenaden från tågstationen i Saint-Étienne till arenan så kom jag på mig själv med att le lite för mig själv när jag tittade på de isländska supportrarna som passerade förbi.

Man kände sig faktiskt som en islänning själv, sådana sympatier hade jag fått för det här landslaget redan innan matchen.

Lars Lagerbäck under Islands historiska EM-debut.

Inte särskilt konstigt kanske med tanke på att man bevittnat Ari Skúlason och Rúnar Sigurjónsson blir landslagsspelare under sina sejourer i GIF Sundsvall, att Lars Lagerbäck är förbundskapten och att många av spelarna i truppen spelar i Allsvenskan, men det finns faktiskt någonting mer som gör att så många av oss förälskat oss i Islands landslag.

De är nämligen en outsider. En outsider utan dess like.

Ett land med 320 000 invånare ska inte ta sig till EM istället för en världsnation som Holland.

Ett land med 320 000 invånare ska inte vara med om den här fotbollsfesten som pågår i Frankrike.

Men Island har lyckats tack vare Lagerbäcks fotbollshjärna, ett oerhört starkt kollektiv – och en talangutveckling som tagit stora steg.

Inför EM har det gått att läsa många intressanta reportage om isländsk fotboll och något som återkommande nämns är att landet jobbat hårt med att bygga inomhushallar under de senaste tjugo åren. Dessutom har man satsat på välutbildade och avlönade tränare, redan från ungdomsnivå.

Satsningen har burit frukt och Island är nu ett fotbollsland att räkna med – och ett landslag att älska.

Mot Portugal såg det lovande ut under de första minuterna när stenhårde lagkaptenen Aron Gunnarsson började med att sätta in en hård tackling på Cristiano Ronaldo och sedan skälla ut världsstjärnan. Kort därefter hade skicklige Gylfi Sigurdsson ett kanonläge att ge Island ledningen, men lyckades inte få bollen i nät.

Istället var det Portugal som tog över allt mer, och Island föll tillbaka på egen planhalva. Lagersbäcks manskap var givetvis välorganiserat, men till slut kom läget. Och då small det.

Nani sköt 1–0 till Portugal och Island såg ut att få en riktigt jobbig kväll.

Men det här är Island.

Laget gick in omklädningsrummet för halvlek, Lars Lagerbäck sa förmodligen några väl valda ord och flera av spelarna gormade troligtvis genom skägget (de har fantastiska skägg många av dem).

Sedan kom laget ut och kvitterade i andra halvlek, och efter det visade man upp en mentalitet som måste imponera på alla.

Portugal var bättre, Portugal hade fler chanser, men Island vek sig aldrig. Laget stod för en praktskräll, och det isländska jublet på slutsignalen var öronbedövande.

Efter 90 minuter EM-fotboll med Island är det bara att konstatera – I kväll var jag islänning.

Läs också: Förre lagkapten i GIF Sundsvall ställs mot Cristiano Ronaldo och resten av superstjärnorna i EM: "Det här är som en dröm"

Läs också: Från bänken i Superettan till EM-slutspel – här är hemligheten bakom GIF-spelarens succé: "Tog det till en extrem nivå"

Sportens Oskar Lund var på plats i Saint-Étienne på Stade Geoffroy-Guichard när Island EM-debuterade mot Portugal.

Annons