Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Vitt skilda arenor – samma Emil Forsberg

Artikel 4 av 35
EM 2016
Visa alla artiklar

Sportens Oskar Lund såg Emil Forsberg göra debut för GIF Sundsvall 2009 och intervjuade honom efter matchen. Nu ska han följa Forsbergs mästerkapsdebut på plats i Frankrike. Här är hans krönika inför matchen.

Annons

Emil Forsberg i debutmatchen för GIF Sundsvall. I bakgrunden syns tidigare GIF-kaptenen Ari Skúlason – numer EM-spelare för Island.

När Emil Forsberg gjorde debut för GIF Sundsvalls A-lag i Superettan, hemma mot Qviding inför 2561 åskådare den 10 maj 2009, var det så klart omöjligt att veta att han den 13 juni 2016 skulle springa ut på Stade de France som en av Sveriges nyckelspelare i en EM-premiär.

Ingen kunde förutspå att han skulle ta de här gigantiska kliven, även om man såg potentialen redan då.

Min dåvarande chef, Fredrik Södereberg, skrev följande i sin krönika efter Forsbergs GIF-debut: "Mini-Foppa” svarade för ett piggt inhopp i sin debut i A-laget och det var säkert många som såg likheterna med hans far. En rolig detalj är att Emil, Leif och farfar Lennart debuterat i GIF:s A-lag vid 17 års ålder och det finns all anledning att tro att yngligen Emil har en stor fotbollsframtid framför sig".

Han visste inte hur rätt han hade.

Själv minns jag inte mer från den där debuten än att Emil imponerade, och att Hannes Sigurdsson inte var särskilt glad över att bli utbytt mot junioren Forsberg.

Artikel efter att Emil Forsberg gjort debut för GIF Sundsvall 2009.

Det skiljde en del i humör på mina två intervjuoffer den gången i form av rutinerade Sigurdsson som plockades av och talangen Forsberg som fick göra en historisk debut.

Det kan man förstå, för Emil Forsberg kom verkligen från ingenstans och slog igenom.

De flesta fotbollsintresserade i Sundsvall kan historien om hur han ratades till Elitpojklägret i Halmstad och hur nära det var att han valde innebandyn före fotbollen.

I dag är nog de flesta glada över att Emil Forsberg valde fotbollen, och det känns som att i stort sett alla gläds med honom och unnar honom framgång.

Varför?

Troligtvis på grund av en av de egenskaper som hjälpt honom att ta sig förbi alla hinder längs resan och tagit honom hela vägen till Bundesliga och landslaget.

Han älskar att spela fotboll. Och det märks. Dessutom låter han ingenting stoppa honom från att göra det.

Det låter kanske simpelt, men Emil Forsbergs genuina kärlek till att lira boll tror jag har lagt grunden till hans framgång.

Givetvis måste man lägga till hårt slit i gymmet, ett starkt psyke och bra gener – men utan den där kärleken hade det inte gått.

Det är lätt att tro att Forsbergs karriär gått spikrakt uppåt sedan han slog igenom i GIF, men då gör man det för enkelt för sig och förringar Sundsvallssonens jobb längs vägen.

Visst tog han en plats i stjärnspäckade Malmö FF omgående, men han byttes ut i stort sett varje match första året.

Forsberg tog tag i problemet och körde bland annat några tuffa fyspass med boxaren Kennedy Katende under semestern.

Resultatet blev SM-guld, landslagsspel och en proffsflytt.

Läs också: Forsberg fixar toppformen – med Kennedy Katende

Första tiden i Leipzig var också tuff. Det dyra nyförvärvet från Sverige gjorde inga mål och laget missade uppflyttning.

Forsbergs svar?

Han var en av ligans absolut bästa spelare den andra säsongen och sköt klubben till Bundesliga.

Genomgående genom åren så har Emil Forsberg fortsatt att tro på sig själv, fortsatt drömma – och han har hela tiden älskat att spela fotboll.

Krönika: "Gör som Emil Forsberg – sluta aldrig drömma"

När jag nyligen hälsade på Forsberg och sambon Shanga Hussain i Leipzig för ett reportage var det en märklig känsla att se samma Sundsvallskille som debuterade hemma mot Qviding 2009 springa ut inför40 000 åskådare som en av stjärnorna i en hårdsatsande proffsklubb.

Läs också: Efter EM-beskedet – unikt möte hemma hos Emil Forsberg i Leipzig

Läs också: Här ska Emil Forsberg göra EM-debut – på mäktiga Stade de France

Gissningsvis blir känslan ännu märkligare, och mäktigare, när Emil Forsberg springer ut på Stade de France som en av Sveriges nyckelspelare på måndagskvällen. Det är i alla fall min gissning när jag i skrivande stund sitter ensam i pressrummet och blickar ut över jättearenan.

Forsberg hånas nästan ibland för sitt standardsvar "det är kul att spela fotboll", men en dag som den här är det bara att hålla med honom.

Det här ska bli fantastiskt kul.

Mer om Emil Forsberg

Läs också: Emil Forsberg efter 0–0 mot Slovenien: "I spelet med boll måste vi bli vassare"

Se också: Landslagsstjärnan Emil Forsberg efter GIF Sundsvalls derbykross

Se också: Här EM-laddar Emil Forsberg med GIF Sundsvall

Sportens Oskar Lund på Stade de France.

Annons