Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor granskning om klubbdöden i fotbolls-Sverige – så är läget i Jämtland-Härjedalen

Antalet dam- och herrlag i Sverige minskar – kraftigt. På 30 år har hela 2063 fotbollslag försvunnit, enligt en undersökning som Fotbollskanalen har gjort.
Här kan du se hur det ser ut i Jämtland-Härjedalen.

Annons

Fotbollskanalen har granskat alla Sveriges dam- och herrlag (A- och B-lag) mellan åren 1986 och 2016. Resultatet är tydligt och genomgående för alla distrikt: Klubbarna blir bara färre och färre.

År 1986 fanns det 5399 fotbollslag i Sverige. 30 år senare finns endast 3336 stycken kvar, vilket är en minskning på cirka 38 procent. Varför lagen försvunnit under åren beror på att klubbarna antingen tvingats gå ihop med lokalkonkurrenten, eller tvingats stryka sitt representationslag ur seriesystemet.

– Det är inte lika många som vill idrotta och vara igång under organiserad form utan man tränar ofta individuellt. Gym fanns inte ens på den tiden. Sedan är det naturligtvis en tråkig utveckling. Det vi brukar klamra oss fast vid är att det fortfarande inte har krympt jättemycket bland de yngsta, kommenterar Bert Andersson, ordförande i Göteborgs Fotbollförbund, till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

– Många har ungdomar i den utsträckning vi hade tidigare, men de stannar kortare än vad de gjorde tidigare. Tillflödet är bra, nu måste vi jobba för att få fler att spela längre och det är också ett projekt som Svenska Fotbollförbundet har.

Distrikt Jämtland-Härjedalen:

1986 – Dam: 25

2016 – Dam: 13

1986 – Herr: 74

2016 – Herr: 34

Fyra förbund har inte återkommit med svar till undersökningen.

Annons