Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige ska kopiera segerreceptet

/

Den defensiva taktiken blev en succé mot USA.
Nu funderar Sverige på att ta bussen till kvartsfinalen mot Brasilien – och parkera den där.
– Portugal vann EM på det sättet och Chelsea slog Barcelona i Champions Leauge på det, säger Kosovare Asllani.

Annons

Vanligtvis brukar snacket om det svenska fotbollslandslaget handla om det offensiva spelet. Snabba anfallare, Lotta Schelin, djupledslöpningar och löpvillighet. Inför EM 2013 var modeorden "fart och fläkt" och "curlingytan" (som på ren svenska betydde kanterna ner mot hörnflaggan på motståndarens planhalva). Inför VM 2015 handlade det om 4–1–3–2 och långa anfall.

Under OS i Rio de Janeiro har både Pia Sundhage och spelarna påfallande ofta sagt ordet "kompakt". Och det var just det som blev segerreceptet mot USA i kvartsfinalen.

– Vi satte försvaret och jobbade på kontringar. Det är klart att det är en bra känsla att kunna spela så mot ett så bra motstånd, säger Asllani.

KRÖNIKA: Här kom den svenska OS-skrällen som vände upp och ned på fotbollsvärlden

Lag som backar hem brukar ofta beskrivas som tråkiga. Men, det kanske går bra att vara lite tråkig om det ligger en OS-final i potten.

– Vi har ju vunnit på det. Det är klart att Brasilien är ett väldigt skickligt lag, det fick vi se förra matchen. Vi får se, det som är klart är att det kommer bli en helt annan match. Vi kommer att njuta, vi är i semifinal, säger Asllani.

Svenskorna förlorade mot Marta och Brasilien med 1–5 i gruppspelet. Då valde Sverige att starta försvarsspelet högt upp i banan. Med sämre resultat.

– Vi hamnar för ofta en mot en, vi hamnar för ofta i likalägen i vårt försvarsspel. Det gör vi inte mot amerikanarna, säger Pia Sundhage och menar att man måste undvika att få en matchbild så som det såg ut i Brasiliens kvartsfinal mot Australien – som också gick till förlängning och straffar.

– Det är väldigt mycket kontringar och fram och tillbaka och individuella prestationer. Blir det en sådan match där det handlar om individuella prestationer, då kommer Brasilien att vinna. Men vi har ett lag och det tycker jag att vi visar mot USA. Så det gäller att vi plockar fram det igen.

LÄS MER: Sverige till semifinal efter straffdramatik mot USA

Inför OS drömde Sverige om medalj, men hade kvartsfinal som primärt och första mål. Nu drömmer laget om mer.

– Det är klart vi siktar på att gå hela vägen. Vi är i semifinal mot hemmanationen. Det kommer att bli galet tufft, men det blir inte läckrare än så här, säger Asllani.

– Det är det här vi spelar för, det är det här man lever för när man spelar fotboll. Det är den här matchen man vill spela. På Maracanã-stadion som tar, vaddå, 80 000? Bara brasilianska fans. Det kommer att bli coolt.

Annons