Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Grip – doldis och stjärna i över 50 år: "Det är fortfarande lika roligt"

För över 50 år sedan flyttade en 18-åring från Ytterhogdal till Degerfors för att spela fotboll. Det var början på en lång och framgångsrik karriär. Tord Grip är en svensk livs levande fotbollslegendar, med en ständigt växande kärlek till fotbollen. Och självklart var han på plats när ÖFK tog emot Hammarby.

Annons

Tord Grip, född 1938 i Ytterhogdal, har fortfarande ett lika brinnande intresse för fotbollen som när han kom till Degerfors IF på 50-talet. Platsen i Degerfors var startskottet på en lång och framgångsrik karriär. Men vägen har inte alltid varit spikrak, även om den kantats av uppdrag i några av Europas största klubbar, och sammanlagt sju nationer på fyra kontinenter.

– Det har väl varit både och. Jag har fått sparken efter sex månader i Italien så det var väl inte så där väldigt bra, eller inte så långt ialla fall.

Den unge, spenslige pojken från Ytterhogdal kom till ett DegerforsIF som precis fallit ur allsvenskan. Att komma till den lilla bruksorten i Värmland gjorde intryck på 18-åringen, och inte minst på dialekten som fortfarande har en mild klang av värmländska i sig.

– Jag kom till ett brukssamhälle och jobbade som bagare där i utkanten av Degerfors en tid och fick höra andra ljud än hemma i Ytterhogdal, där man hörde skogens dån. I Degerfors var det helt andra ljud- och luktupplevelser, säger Grip och fortsätter:

– Det var spännande, jag var ju på väg till Gais, jag var där och provspelade en vecka. Jag bodde på Heden en vecka men var knappt utanför hotellet.

Tord Grip, en levande legendar inom svensk fotboll.

Men det var alltså Degerfors IF som Tord Grip hamnade i. Och det gick åt helt rätt håll, både för honom och laget, som gick upp i allsvenskan igen 1959. Då var Tord Grip kvar i laget, och det blev han ända till 1965, då han gick över till AIK. Där blev det två år innan han 1969 gick över till Karlskoga och sedan vidare till helt andra uppdrag, som tränare. Sedan dess har han varit aktiv och det är han än idag, som assisterande förbundskapten i Kosovo.

– Det är fortfarande lika roligt. För en vecka sedan tränade jag ett korplag i Stockholm på Hjorthagens idrottsplats klockan sju på morgonen. Då varjag där och ledde en passningsövning som jag tyckte de behövde, säger han och fortsätter:

– Det var bara jag som blev lite handikappad efter det där.Jag tyckte det var så roligt att började slå till bollar där till höger ochvänster. Det var inte så bra. Men de ville inte ha med mig i laget, där gicknog gränsen. Det skulle ha varit för 20 år sedan.

Vad är det då som driver en man som nått 78 års ålder och fortfarande jobbar med och brinner för fotbollen? Enligt Grip är det kärleken till sporten. Och det gäller allt han tar sig för med.

– Intresset är det som man lär sig utav. Är man intresserad lär man sig. Det har varit så för mig också, ,säger han och berättar om en annan passion:

– Jag var intresserad av språk och lärde mig skriva engelska och tyska. Men jag kom på det: att lära sig ett språk genom korrespondens är som att lära sig simma genom korrespondens. Det krävs att man är i landet (där det talas). När jag kom till Italien första gången gick det så snabbt så jag hade inte förberett mig alls. Men jag lärde mig och klarade av att leda träningar i alla fall.

Italien och Lazio är bara ett stopp av många genom den långa karriären. Där hade han jobb som assisterande tränare under en annan namnkunnig svensk: Sven-Göran Eriksson.

– Jag har haft en vapendragare som har velat ha mig med. Det har bidragit till att jag har kunnat hålla på så här länge.

Grip spelade fotboll på elitnivå fram till 1973. Det blev också några landskamper melan -63 och -67 och 1969 fick han sitt första tränaruppdrag, för KB Karlskoga. 1976 gick han tillbaka Degerfors, som tränare, och där hade han just Sven-Göran Eriksson som assisterande tränare.

– Jag hjälpte honom litegrann i början av hans karriär men han har återgäldat det många gånger om.

Tord Grip med Sven-Göran Eriksson under tiden som assisterande förbundskapten och förbundskapten i England (2002).

Grip och "Svennis" har en lång historia bakom sig. Tillsammans har de, efter sejouren i Degerfors, varit ett team i Englands a-landslag, Manchester City, Lazio, Mexiko och Notts County, för att nämna några lag. Framför allt har Tord Grip sett fotbollen utvecklas under flera decennier.

– Jag säger som man säger i Norge: allting går så mycket fortare. Det behövs snabba beslut idag, och kvicka fötter. Det är som det är, fotbollen speglar samhället, hoppas att det inte går för långt så att kapitalismen får styra alltför långt, säger han.

Han poängterar att kärleken till fotbollen måste komma i första rummet, och själv har han aldrig tänkt på pengarna i första hand:

– Jag har ju tagit de jobb jag haft för att jag varit lite nyfiken och pengar har inte varit drivkraften, och så kommer det in någon krona ibland, fortsätter han.

Hans uppdrag har främst varit som assisterande tränare, bland annat i Sverige under Tommy Svensson och VM-sommaren 1994. Men löneskillnaden mot huvudtränarjobbet har varit och är rätt stor.

– Men det har räckt till. Jag hade en faster som sa: "lite som går åt och mycket som räcker till".

Grip, som idag bor i Stockholm, ger intrycket av att vara en väldigt jordnära person med glimten i ögat. Passionen för sporten har inte mattats av genom åren och han ser att fotbollen i Sverige mår rätt så bra.

– Det jag såg utav landslaget mot Bulgarien såg ganska lovande ut. Det finns lite ungdomar som pockar på a-lagsplatserna så det kommer nog bli bra.

I början på 80-talet var han tränare i Malmö FF som innan hans tid hade fått det inte så smickrande epitetet "tråk-Malmö". De spelade stabil men inte så "rolig" fotboll, men i slutet av Grips sejour där var det cirkus istället. Spelstilen de hade då påminner om det ÖFK har visat i allsvenskan, med mycket bollinnehav och en vilja att spela sig ur situationer. Men för Tord Grip är det inte sättet att spela som är det viktiga.

– Vad är rolig fotboll? Det är roligt när man vinner, säger han och skrattar:

– Det går ju ut på det, man håller sig inte kvar i någon serie om man inte vinner. Sen säger alla tränare att de vill spela attraktiv fotboll. Och vad är det? Jag tror att vinner man med 1-0 så räcker det för fansen.

LÄS OCKSÅ:

Se Falkarnas mäktiga tifo – förvandlade Jämtkraft Arena till ett stort disco

Lyckade inhopp av Gero och Edwards när "Bajen" spelades ut efter noter

Curtis Edwards efter succéinhoppet: "Vi gjorde en plan under matchens gång och vi läste spelet grymt och kunde vinna matchen"

Gero och Edwards fullträffar gav ÖFK segern mot Hammarby – se målen här