Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollskrönika: Kristoffersson summerar säsongen för våra lokala lag

2019 Blev en bra säsong för dom få kvarvarande Härjedalsklubbarna, tycker Roland Kristoffersson som traditionsenligt kommer med en summering i TH.

Ytterhogdal tar i år ännu ett kliv i rätt riktning efter en meriterande andraplats i Div.2 Norrland, vilket i sig är en fantastisk prestation. I kvalet till div.1 ställdes YIK mot tvåorna i norra respektive södra Svealandsserierna, Karlbergs BK och Motala AIF, vilket kanske får anses som de största tävlingsmatcherna som någonsin spelats av ett Härjedalslag.

Där räckte YIK inte riktigt till men känner vi till Ytterhogdal och dess ledare samt organisation, med Leif Nilsson och Magnus Elmqvist i spetsen rätt, så kommer dom säkert igen nästa år med ett ännu slagkraftigare lag.

Vem vet? Det kanske är YIK som är länets flaggskepp när nästa säsong drar igång efter ÖFK:s ekonomiska haveri. Vi får avvakta vad Ghoddosaffärren med mera för med sig. Dessutom blev härjedalingarna återigen distriktsmästare efter finalseger mot Div.4 laget Tandsbyn.

Svegs IK vinner som nykomlingar Div.5 med nygamle tränarprofilen Rhonny Nilsson vid rodret.

Sveg har ett mycket ungt och intressant lag på gång, med massor av fotbollskunnande, vilket Nilsson är en mästare på att få ut ur sina adepter på denna nivå.

Det ska bli riktigt roligt att följa utvecklingen i Sveg. Kan Sveg kanske bli kommunens fjärde Div.3 klubb?

Spelarmaterial finns, ledning likaså och en fantastisk anläggning, tror aldrig jag sett gräsplanen på IP så fin som i år.

En annan fotbollsprofil som kommit tillbaka är Kjell -Åke Nordström som tog på sig tränarsysslan i Hede IK, detta slutade med en mittenplacering i femman.

Hede kan säkert ta ett kliv till nästa år, kanske kan dom till och med slåss om en uppflyttningsplats då de har en stark trupp.

Nu till det mindre positiva, nämligen Lillhärdals sorti från fotbollsscenen. Från att förra säsongen spelat i Div.3 så lade härdalingarna helt enkelt ner verksamheten inför årets säsong! Mycket sorgligt för bredden inom Härjedalsfotbollen.

Även kombinationslaget Hede/Vemdalen drog sig ur Div.6 strax före seriestarten vilket heller inte var särskilt uppmuntrande.

Positivt då att sydjämtska Rätans IF med familjerna Norling som främsta anförare anmälde ett lag i sista stund. Det är över femtio år sedan Rätan hade ett eget representationslag i seriesammanhang,detta måste ju vara någon form av rekord?Åtminstone inom Norrlandsfotbollen. Även Svegs andralag deltog i den södra sexan.

I damernas Div. 3 gjorde Hede/Vemdalen, under Jonas Myhrs ledning, en mycket bra säsong och slutade på en hedrande andraplats. Då seriesegrande Ope2 inte tillåts gå upp en serie så innebar andraplatsen en möjlighet till uppflyttning men liksom förra året, då H/V vann serien, kommer de att tacka nej till spel i division två. Laget har säkert kapacitet för att hävda sig i tvåan med klasspelare som målvakten Lisa Brandén och skyttedrottningen Mariell Bodin för att nämna några. Lite tråkigt att de inte testar sina vingar.

Även Sveg deltog i denna serie med godkänt resultat. Svegs damer är, liksom herrlaget i klubben, väldigt ungt. Kan de hålla samman sin trupp och inte tappa spelare så ser det lovande ut redan inför nästa år då de mycket väl kan kriga om seriesegern. Spelmässigt är Sveg alltid med i matcherna men laget väger lite lätt i avgörande situationer något som säkert kommer att ändras med lite mer rutin.

Roland Kristoffersson

Fotbollsanalytiker

ÄLVROS