Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från asylboende till funktionärer under O-ringen – "Har bara hört positiva saker"

Annons

Malungs internationella förening hjälpte till med funktionärsverksamheten vid O-ringen senaste gången den stora orienteringsfesten besökte Sälen, år 2008. I år finns de på plats igen.

– När vi inte fick ihop tillräckligt med funktionärer till O-ringen så tog jag kontakt med bland annat Malung-Sälens kommun som hänvisade mig till internationella föreningen och Margareta, säger O-ringens funktionärsansvarige Jannike Wåhlberg.

Till skillnad från 2008 har Malungs internationella förening fler funktionärer på plats i år, ett resultat av det asylboende som numera finns i Malung.

– Jag sa att vi kunde göra det i år också. Nu fanns det fler som kunde vara funktionärer i och med asylboendet, för åtta år sedan var det bara medlemmarna i Internationella föreningen som kunde göra det. Sen visste jag att jag hade min högra hand Susanne som haft SFI med alla de på asylboendet, säger ansvarig för internationella föreningen, Margareta Enders.

Susanne Forswall Larsson hade uppdraget att få ihop 100 funktionärer, vilket hon också lyckades med.

– Jag pratade med Alaa, så fixade han resten. Han pratade med alla som bodde på hotellet och de som bor i separata lägenheter. Jag har haft alla som elever, det var var inte så svårt att få ihop 100. Det var snarare svårare att sluta räkna där.

Susanne tror att detta inte bara är ett arbete för funktionärerna utan också ett sätt att komma ut och få smak på livet.

– Jag tror det är att komma ifrån tristessen, att sitta på hotellrummet och ha för lite att göra.

Alaa Asaad, den funktionär som bidragit allra mest och agerat tolk för sina vänner menar att det inte bara varit enkelt.

– Vi hade det lite jobbigt i början, men sen blev det bra.

Det svåraste, enligt Alaa, har varit att sätta upp alla de tält som ska användas under O-ringen. Men nu ser han att allt fungerar bra.

– Jag hoppas att det fungerar bra, jag hoppas alla människor känner att det är bra och att de har roligt här.

Funktionärerna från asylboendet och den Internationella föreningen har fått mycket beröm från övrig O-ringen-personal där de hjälpt till med matlagning, tältresning, busstransporter och arbetat som kassabiträden.

– Jag har bara hört positiva saker om dem, avslutar Margaret Enders.

Läs och se från om O-ringen:

Isac von Krusenstierna i klar ledning: "Det är inte så svårorienterat här"

Per Forsberg hörs överallt

De reste hela vägen från Kina för att springa O-ringen i Sälen

Sundsvalls OK störst i familjefesten O-ringen – "Någon fick oväntad tillökning lite för tidigt"

Tove Alexandersson vann återigen i O-ringen – Jerker Lysell tvåa