Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Broadway till Lillhärdal

Thedosii Spassov har spelat med Riverdance på Broadway. Han är världsberömd för sin mix av den traditionella bulgariska kavalpipan och modern musik.

På lördagskvällen spelade han i Lillhärdal på musikfestivalen Härjedalspipan revisited.

Theodosii Spassov tar plats på scenen tillsammans med Peter Milanov, gitarr och Peyo Peev på gadulka, en slags traditionell bulgarisk fiol. Konserter börjar. Redan efter några toner sitter publiken på helspänn och efter första låten blir det ett starkt gensvar. Folk gillar det de hör.

Thedosii Spassov trollar fram allt från ett glatt porlande kvitter till ett slags tungt väsande, inte helt olikt heavy metal, på sin kavalpipa. Tillsammans med de två andra musikerna blir det ett följsamt harmoniskt kaos, där rockriffen blandas med klassiska balkantoner. Det är musik med rötter i Trakien, en kultur som befolkade i stora delar av dagens Bulgarien 500 före Kristus, och samtidigt inspirerat av jazz och annan modern musik.

– Jag började spela kavalpipa redan som ung, berättar Theodosii Spassov i en intervju strax före konserten.

Instrumentet är ett traditionellt instrument på balkan och det var traditionell folkmusik som gällde. Men Theodosii Spassov influerades tidigt av artister och musikgrupper som Jimi Hendrix, Pink Floyd och Led Zeppelin

– Och Abba!, säger han.

Under sin tid på musikakademin började han spela tillsammans med jazzmusiker och folk fick upp ögonen för hans unika sound. En mix av ett instrument för traditionell bulgarisk folkmusik med moderna musikstilar. Nu är han en världsartist som spelat bland annat tillsammans med den irländska showen "Riverdance" på Broadway i New York.

Men vad får honom då att vilja spelar på musikfestival i Lillhärdal?

– Jag blev inbjuden att komma hit och spela. Musik i dag handlar väldigt mycket om business men jag gillar när fokus är på musiken, inte showbiz. Det är det här min musik handlar om, att möta människor, nya vänner, nya kulturer och stilar!

Lördagskvällens konsert inleds med en kort appell av Bulgariens ambassadör, Svetlan Stoev som är på officiellt besök.

– Det är långt mellan Bulgarien och Sverige men nu är vi här och det är det kultur handlar om, att föra människor samman, säger han.

Svetlan Stoev tar också tillfället i akt att lyfta fram Härjedalens kulturcentrum och dess grundare, Flavia Devonas och Andreas Hoffmann.

– Allt som de två åstadkommit här, det är beundransvärt.

Konserten håller högsta musikaliska klass och efter cirka två timmar, när konserten är slut, är det en jublande publik som stående klappar in Theodosii Spassov trio för ett extranummer.