Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från sexan till fyran

/
  • Lars Nilsson, tränare för Hede IK som är nykomling i division fyra.

Lars Nilssons tränarkarriär har minst sagt varit succéartad. Under sina två år som fotbollstränare har han tagit Hede IK från division sex till fyra.

Annons

Under hela livet har Lars Nilsson varit något av ett träningsfreak. Redan som liten grabb i Hedeviken var aktiviteterna fotboll, bandy och all idrott han kom över.

– Jag har alltid gillat att röra på mig, jag är ingen person som trivs med att sitta still, säger Lars.

Efter spel i Hedes ungdomslag tog det egna idrottandet fart på allvar när han kom till Sveg för att gå gymnasiet. Året efter han gått ut skolan skaffade han sig även eget boende i Sveg och spelade där såväl ishockey, fotboll och innebandy.

– Vissa dagar hade jag dubbla träningar och däremellan blev det egen träning på gym eller ett löppass.

En hockeysäsong nere i Orsa har han också hunnit med.

– Jag brann nog mest för hockeyn men hade roligast när jag spelade innebandy så det är lite märkligt att jag bara har fotollen nu, säger Lars.

Trots att Lars Nilsson under många år arbetade i Norge under veckorna så var han ett säkert kort i Svegs olika idrottslag, även under långa bortamatcher.

– Det handlar om inställning, ska man vara med ska man göra sitt bästa och ge allt. Det kräver jag av mina spelare i Hede också och det tror jag är orsaken till att vi gått upp två divisioner, säger Lars Nilsson och berättar att några slutade på grund av de högre kraven men samtidigt började även några nya som gillade den stilen.

Hede hade varit utan herrlag i många år innan de började om på nytt året innan Lars kom in i bilden. De började då med en blygsam placering i sexan.

– I ärlighetens namn så fick vi ju lite fler spelare när jag flyttade hem, vi var väl tre-fyra stycken som gick till Hede från Sveg.

Efter två år med avancemang i seriesystemet ser Lars Nilsson fram mot säsongen som nykomling i fyran. Fysiskt har han en stark trupp och det är med tillförsikt som han blickar mot sommaren.

Vid sidan av träning och fotboll så går mycket tid till familjen och den nya arbetssituationen som egen företagare.

– Jag har rest runt och jobbat i många år. I Norge var jag snickare och höll på med glasarbeten. Sedan var jag och jobbade med Ådalsbanan uppe i Härnösand, då körde jag dumper, berättar Lars som då träffade sin sambo Fia.

– En kompis från Hedeviken, Pär Revelj, och jag har länge pratat om att starta något eget. Pär gjorde slag i saken långt före mig och öppnade en butik i Färila men vi har ändå hållit våra planer vid liv. När affärslokalerna för Järnhandeln i Hede blev lediga så slog vi till, säger Lars Nilsson som nu äger ena halvan av Dahlia motor i Hede.

– Eftersom Pär redan hade kontakter med leverantörer så har starten faktiskt gått bättre än väntat. Vi har en anställd i verkstaden och det ger oss mycket jobb i butiken också, säger Lars Nilsson som på något sätt lyckas få dygnets timmar att räcka till trots sitt stora idrottsengagemang.

– Som tränare i en liten klubb blir man lagledare, materialare och vaktmästare också.

Lars medger att det till stor del är hemmet som får stryka lite på foten eftersom renoveringar och fejande blir svårt att hinna med.

– Den tid som finns går till att umgås med Fia och Melker, säger Lars Nilsson.

Annons