Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abeba Aregawis avstängning efter dopningen upphävs

Dopningskommissionen tar tillbaka sin anmälan mot löparen Abeba Aregawi, som misstänktes ha använt meldonium efter att substansen blev olaglig.
I och med att avstängningen hävs kan hon bli aktuell för OS
– Vi måste ha ett möte med SOK, säger förbundskapten Karin Torneklint till Sveriges radio.

Annons

Aregawi testades positivt för meldonium i februari i år, ett ämne som blev dopningsklassat vid årsskiftet.

Men eftersom det inte går att styrka att hon använt det olagliga preparatet efter 1 januari 2016, har Dopningskommissionen beslutat att häva avstängningen.

I och med att anmälan dras tillbaka kan distanslöparen bli aktuell för OS i Rio.

– Äntligen har det kommit ett beslut i det här ärendet som varit väldigt komplicerat och tagit lång tid att behandla. Vi har respekt för att det har varit ett svårt och väldigt speciellt fall vilket också gjort det svårt för oss att förstå alla turer som har varit. Vi är inte de enda som är drabbade av komplexiteten kring Meldonium, närmare 200 idrottare i olika länder har påverkats av det här och alla sitter i samma situation. Förutsättningarna har förändrats under resans gång för alla som ta rbeslut, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svensk friidrott i ett pressmeddelande.

Karin Torneklint, förbundskapten för friidrottslandslaget, säger till Sveriges Radio att hon måste ha ett möte med SOK, Sveriges olympiska kommitté.

OS i Rio är bara en månad bort.

– Jag vet faktiskt inte hur det kommer att se ut. Vi måste ha ett mte med SOK för att höra hur de ser på situationen också. Vi har aldrig varit med om något liknande förut. Hon har ju inte tävlat något i år och bevisat någon idrottslig form. Hon har ju nominerad för fjolårets resultat där hon blev topp åtta.

Torneklint vet inte hur hon själv ska ställa sig till en eventuell nominering av Aregawi.

Sveriges Abeba Aregawi under friidrotts-VM den 25 augusti 2015 i Peking.

Annons