Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elaine Thompson den nya sprintdrottningen

/

Världen har fått en ny jamaicansk sprintdrottning.
Elaine Thompson vann 100-metersfinalen på 10,71 – och detroniserade samtidigt vännen och bronsmedaljören Shelley-Ann Fraser-Pryce.
– Jag är så glad, säger segraren.

Annons

Thompson kom till Rio med ett världsårsbästa i bagaget. I finalen på Olympiastadion var hon bäst när det gällde också.

I ett blixtrande snabbt finallopp kunde ingen matcha Thompson. Segermarginalen ner till amerikanska Torie Bowie var tolv hundradelar.

– När jag sprang över mållinjen tittade jag åt sidan för att se om jag vunnit, då visste jag knappt hur jag skulle fira. Nu är jag bara väldigt glad, säger Thompson.

Fraser-Pryce, som har haft problem med en tå under säsongen, sprang i mål på 10,86 och kunde bara konstatera att hon aldrig var nära att ta sitt tredje raka OS-guld på 100 meter.

– Jag skulle definitivt säga att det här är det bästa mästerskapet jag har gjort. Jag vet hur hårt jag har jobbat, vet hur mycket smärta och tårar det har varit, säger 29-åringen.

– Jag är också glad att guldmedaljen stannar i Jamaica. Jag har sett hur hårt Elaine har jobbat och nu var det hennes tur.

Sparade krafter

I semifinalerna var samtliga åtta finallöpare inom loppet av åtta hundradelar, vilket pekade på att det skulle kunna bli en knallhård final.

Men så blev det inte.

Thompson var den såg ut ha mest sparade krafter i semin. I finalen visade hon att det var precis så det låg till. En som inte klarade att förbättra sig där var Dafne Schippers, nederländskan som nu fick nöja sig med en femteplats.

Första guldet

Thompson tog sin första individuella mästerskapsmedalj när hon knep ett VM-silver på den dubbla distansen i Peking förra året, bakom just Schippers. Nu kom alltså första guldet för 24-åringen.

Den här säsongen är Thompson fyra i världen på 200 meter, som avgörs på onsdag. (TT)

Annons