Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex nya uttagna till OS - Sanna Kallur får åka

Sanna Kallur blev till slut uttagen i OS-truppen, det bestämde SOK under tisdagskvällen. Här nedan får du all information du behöver inför Kallurs sensationella OS-comeback.

Annons

TV: "Häckdjävulen" Sanna Kallur redo för OS – se dokumentären om hennes resa här

Efter många frågetecken kring Susanna Kallurs OS-besked står det under onsdags eftermiddagen klart, Sveriges olympiska kommitté (SOK) skickar Kallur till Rio de Janeiro.

– Detta har jag drömt om i åtta år, säger Kallur till TT.

Årets säsong är den första riktigt aktiva från Kallurs sida sedan skadan under OS 2008. Långtidsskadan sägs också stå till grund för att hennes OS-besked dröjt.

– Det har varit lite pirrigt att vänta på besked den här veckan. Jag har inte alls varit säker på att det skulle räcka till en OS-plats, säger Kallur och berättar att hon fick beskedet mitt under städningen hemma i Falun.

– Jag höll på att dammsuga när Karin (Torneklint, förbundskapten) ringde. Jag tänkte "oj, ringer hon redan nu". Jag trodde inte att beskedet skulle komma förrän klockan 14. Jag är nöjd och har väntat på detta i åtta år. Men som tävlingsmänniska är det nu det börjar. Kroppen känns bra och ser fram emot träningen, säger Kallur.

Susanna Kallur är klar för OS. Beskedet kom från SOK onsdag eftermiddag.

Tillsammans med tränaren Torbjörn Eriksson har duon kämpat länge med OS-målet.

– Det är jätteroligt! Hon har jobbat väldigt länge för det här. Nu får hon chansen och jag tycker det är jättebra att hon ges möjligheten, säger Eriksson till Sporten.

Nu får Susanna Kallur sex veckor på sig att leta en formtopp inför mästerskapet.

Räcker det med sex veckor?

– Ja, absolut. Nu kan vi dunka på hårdare på ett annat sätt och vi kör väldigt hårt nu de närmaste tre veckorna innan vi börjar släppa på det lite grann närmare OS, säger Torbjörn Eriksson.

Susanna Kallurs rutin och stora träningsmängd i bagaget betyder mycket, förklarar han. Torbjörn Eriksson konstaterar dock att Kallur måste orka hålla tempot ett helt lopp.

– Hon behöver orka mer. Nu får vi mer tid på oss att gnugga på sådana detaljer. Men det viktigaste är att hon står på OS-banan.

Samtidigt kan Sporten berätta att Kallur kommer att springa minst en tävling innan OS börjar.

– Att inte göra en tävling på sex veckor är alldeles för lång tid. Hon behöver minst en tävling. Men vi har inte bestämt än när eller var det sker. Jag har bara pratat lite kort med henne så vi måste planera lite mer innan allt är hugget i sten, säger Torbjörn Eriksson.

Kallur klarade inte svenska kvalgränsen på 12,80 på 100 meter häck men får ändå åka till OS.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, motiverar uttagningen:

– Nomineringsgränserna är inga digitala gränser, det är en indikation på nivå. Vi tar ut Kallur därför att vi har en sammantagen bild om att hon har kapaciteten att konkurrera om en topp åtta-plats. De som vi väljer att ta ut, de tror vi på inför OS. Hennes världsrankning ger en bra injektion om man jämför med andra uttagna, säger Reinebo till TT.

Fyra andra svenska idrottare mottog nämligen sitt besked redan under tisdagskvällen. Kallurs tidigare meriter ska alltså inte ha spelat in i SOK:s beslut, utan är som med övriga idrottare grundat på Kallurs dagsform. Efter dagens besked står det alltså klart att Kallur nu rankas som konkurrerande om en topp åtta-placering.

Läs mer här

Tider för Sanna Kallurs OS:

16 augusti: 14.00–16.40 försök.

17 augusti, 22.45–04.05: Semifinaler och final.

OS sänds i Sverige av Viasat. Även på Sveriges Radio P4 kan du följa mästerskapet.

Här på DT.se och Dalademokraten.se levererar vi självklart artiklar under hela OS med det senaste om Kallur.

Fakta om Susanna Kallur:

Född: 16 februari 1981.

Bor: Falun.

Främsta meriter: EM-guld 2006, EM-guld inomhus 2005, 2007. Världsrekordinnehavare 60 m häck inomhus, 7,68. Personbästa 100 m häck: 12,49.

Resultat under 2016:

30 januari: Team Sportia-spelen Falun. 60 meter på 7.42.

13 februari: Nordenkampen Växjö. 60 meter på 7.35.

28 februari: Inomhus-SM Malmö. 60 meter på 7.34 (SM-guld).

16 juni: Diamond League-galan Stockholm. 100 meter häck, 13.00.

25 juni: Kuortane, Finland. 100 meter häck, 12.91.

6 juli: Amsterdam, Nederländerna. EM Försök 100 meter häck, 13.01.

7 juli: Amsterdam, Nederländerna. EM-semifinal 100 meter häck, 12.96.

Skadehistoriken:

2008: Skadad under utomhussäsongen, stressfraktur, sprang ändå OS i Peking, föll i semi. På hösten en stor operation i underbenet.

2009: Rehabträning.

2010: Comebackförsök 1: Maj i Palafrugell, Spanien. Juni i New York, Diamond League och topptid på 100 m häck (12,78). Sprang lag-EM. Därefter nya skadeproblem.

2011: Rehabträning.

2012: Ny stor operation i underbenet. Rehabträning.

2013: Rehabträning.

2014: Comebackförsök 2: Tävling i Leksand i juli, 100 meter. SM kort därefter, 100 meter (försök och final). Nya skadeproblem. Rehabträning och uppbyggnadsträning.

2015: Comebackförsök 3: Karlsruhe i januari, 60 m häck. Nya skadekänningar. Rehabträning och uppbyggnadsträning resten av året.

2016: Comebackförsök 4: Falun i januari, 60 meter. Gick bra. Två veckor senare gjorde hon comeback i landslaget i samband med Nordenkampen i Växjö. Hon sprang 60 meter på 7.35, en tid som hon sedan bättrade med en hundradel i SM. Under utomhussäsongen har Kallur sprungit fyra lopp: 13.00 i Stockholm, 12.91 i Kuortane samt 13.01 och 12.96 under EM i Amsterdam.

(Källa: TT)

De övriga uttagna i truppen är:

Kim Amb, spjut

Erika Kinsey, höjdhopp

Lovisa Lindh, 800 m

Sofie Skoog, höjdhopp

Michel Tornéus, längdhopp

***