Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usain Bolt på rekordjakt: "Jag är mer nervös över 200 meter än något annat"

/

Usain Bolt vill lämna sitt sista OS som odödlig, med tre nya guld och – nästan ännu viktigare – ett nytt världsrekord på 200 meter.
Trots ytterst blygsamma 20,28 sekunder i försöken.
– Men det var ju försöken, kom igen, säger jamaicanen.

Annons

Ibland låter det på Usain Bolt som att 100 meter bara är en uppvärmning inför favoritdistansen 200 meter. Trots att han är, om möjligt, ännu svårare att slå på dubbla distansen.

– Jag är mer nervös över 200 meter än något annat, jag är alltid nervös på 200 av någon anledning, berättade Bolt på sin stora pressträff inför OS-starten i Rio de Janeiro.

– 100 är aldrig en stress, jag vet mina styrkor och svagheter, det är bara att gå in och kämpa.

Vill ha rekordet

Målsättningen inför Rio-OS var enkel: att göra samma sak som i Peking och i London. Tre guld (100, 200 och 4x100), varken mer eller mindre. Men Usain Bolt har ett tillägg till drömmen om medaljer. Att sätta ett världsrekord som kan stå sig riktigt länge, allra helst ett rekord under 19 sekunder.

Även om hans egna 19,19 från VM-finalen i Berlin redan nu stått sig i sju år.

– Jag vill verkligen ta världsrekordet. Verkligen. Om jag kan vila bra under natten efter semifinalen, finns det en möjlighet, säger Bolt.

– Jag kommer att gå ut och försöka göra allt på banan. I 200-finalen kommer jag att springa så hårt jag bara kan och försöka utföra loppet så bra jag kan. Men rekordet, det är det jag verkligen vill ha.

Ingen morgonmänniska

Usain Bolt klagade lite över den korta tiden mellan semifinal och final på 100 meter. En timme och tjugo minuter var för lite för en bra tid, enligt amerikanen, som ändå sprang på 9,81 sekunder och hann göra en segergest redan när han korsade mållinjen.

Två dagar efter guldet i söndags tog han sig lekande lätt vidare till semifinalerna på 200 meter. Trots att hundrametersfinalen fortfarande satt i benen och trots att försöken inleddes "redan" klockan 12 lokal brasiliansk tid.

– Det känns okej. Jag är lite trött, men det var väntat. Det är ju ett morgonpass och jag är inte en morgonmänniska riktigt.

– Men det handlar om att kvala, det känns okej. Jag har mycket tid att vila. Så vi får se. (TT)

Annons