Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storgäddan ska locka tyskarna

/
  • Hanna Tunell, Sundsvall, fick en gädda som nådde den magiska gränsen 100 centimeter. Den togs i Ljusnan nedanför Hedeviken förra året och vägde 6,2 kilo. Flera sådana väntar i djupen i Härjedalens vatten.
  • Marco Buttelmann vill försöka locka tyskar och holländare till gäddfiske i sjön Sangen i Ängersjö fiskevårdsområde. ”Här finns det gott om storgäddor”, enligt Marco.

Marco Buttelmann i Ängersjö har en vision. Och han tar hjälp av gäddan för att uppfylla den.

Annons

– Här vill alla fiska ädelfisk. I Tyskland är det tvärtom om, säger han.

Under flera år har Marco Buttelmann burit på en idé om att starta ett litet fiske- och äventyrsguideföretag i Ängersjö där han bor sedan 2003 tillsammans med Birka Steltner, båda ursprungligen från Tyskland. Med fokus på tyskar som vill fiska gädda i Sverige.

– I Tyskland ser man inte gädda som en skräpfisk. Den går att beställa på restaurang och det finns jättemånga goda maträtter som går att laga av gädda. Men fisketrycket är högt och i många vattendrag och sjöar är inte vattenkvaliteten den bästa så det är svårt att få tag på fina gäddor, berättar Marco Buttelman.

Gäddbrist är det dock inte i sjöarna runt Ängersjö. Och storgäddor ska det också finnas, bland annat i sjön Sangen en bit upp i skogen från byn.

– Under åren som vi bott här har vi haft många gäster som tyckt att gäddfisket varit helt fantastiskt. Jag minns en äldre dam som var på besök och fiskade. Hon fick en gädda på över en meter för första gången i sitt liv. Just en meter, 100 centimeter, är någon slags magisk gräns för tyskar. Längden är viktigare än vikten, säger Marco.

Nu har han gjort slag i saken, startat sitt företag och annonserat i den tyska fisktidningen Fisch und Fang som når runt en halv miljon läsare. I första hand vänder han sig mot Tyskland men räknar med att på sikt även försöka locka holländare och britter till gäddfiske i Ängersjö fiskevårdsområde.

– Det ska vara lite småskaligt så där, inte för många på en gång, en unik upplevelse.

Våren och hösten är bästa gäddtiden, enligt Marco Buttelman. Vobbler fungerar bra och vet man inte hur botten ser ut är ett ekolod ett bra hjälpmedel för att hitta grunden, där gäddan ofta söker byte.

– I Tyskland krävs det utbildning, medlemskap i en fiskevårdsförening och fiskekort för att man ska få fiska. Här behövs bara fiskekort och det finns massor av vatten där knappt någon fiskar. Det är ett paradis, säger Marco Buttelman.

Mer läsning

Annons