Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full gas och noggrann återhämtning är skicrosstjärnornas framgångsrecept

Under torsdagen rivstartar världscupen i skicross med en minitour i Frankrike och Schweiz. Rutinerade Victor Öhling Norberg, Funäsdalen, och Viktor Andersson, Vemdalen, är två av tre svenska herrar som ger sig ut i kvalet.
– Det är inga tyglar att hålla på. Det blir rock'n'roll hela vägen i år, säger Viktor Andersson.

Annons

Läs också: Skicrosstjärnan Victor Öhling Norberg laddar upp inför vintersäsongen

Viktor Andersson siktar mot pallplatser i årets världscup.

Årets säsong, som både innehåller ett VM och ligger till grund för uttagningarna inför 2018 års OS, inleds i Val Thorens med kval under torsdagen följt av dubbla race på fredag och lördag. Tävlingsorten är känd för svenskarna, men banan bjuder på några förändringar denna gång.

– Den är lite svängigare och mer teknisk än vad den har varit tidigare. Förut har det varit mer som en störtloppsbana. Jag tror att det kan passa mig bra. Det har rullat på bra på träning och både material och kroppen funkar bra, så det ska bli en spännande helg, säger Viktor Andersson.

Läs också: Sandra och Anna redo för världscuppremiär

Victor Öhling Norberg, som varit på pallen i Val Thorens tidigare, är inte helt förtjust i förändringarna.

– Jag tyckte egentligen att det blev en liten försämring, men vi får se vad det blir. Det som har varit roligt tidigare har varit att det har varit långa raksträckor och mycket action. Nu blir det lite mer svängar, men det är svårt att säga hur det kommer att påverka. Vi får se, helt enkelt.

Victor Öhling Norberg.

Kvalet blir extra viktigt denna gång då de första åtta garanteras en plats i finalheaten under resten av touren, som fortsätter i schweiziska Arosa på måndag och tisdag. Samtidigt som "Vön" menar att bara är att gasa och Andersson pratar om rock'n'roll har landslaget denna säsong lagt extra fokus på återhämtningen för att kunna klara det tuffa tävlingsprogrammet.

– Vi har tränat hårt i sommar och lagt upp en bra återhämtningsstrategi som är väldigt välplanerad nu, timme för timme egentligen. Jag ska inte säga att det är ett vinnande koncept än, men det känns väldigt bra, säger Andersson.

– Det kommer att bli en utömning, både mentalt och för kroppen. Har man inte gjort allt perfekt blir det inte bra, säger Öhling Norberg, som dessutom har högre målsättningar än att bara vara bland de åtta bästa i kvalet.

– Man vill vara snabbast för att få det bästa utgångsläget inför fredagen. Det är alltid svårt att säga hur viktigt det är, men det blir ju en mental grej också att veta att man är snabb i banan och sätta press på konkurrenterna, säger "Vön" som trivs i Val Thorens men som aldrig lyckats vinna någon världscuptävling där.

Inställningen gäller även för resten av säsongen då "Vön", som vann totala världscupen 2014, vill se sig själv högst upp på prispallarna i vinter.

– På VM har jag inte heller fått kliva högst upp på pallen, så det är det stora målet. Utöver det vill jag kunna vinna så många världscuptävlingar som möjligt.

Och därmed även totala världscupen?

– Det blir en härlig bonus om man vinner många tävlingar, säger "Vön" med ett skratt.

Viktor Andersson, som har en pallplats i världscupssammanhang sedan tidigare, hoppas på att kunna få kliva upp på pallen igen under säsongen och menar att det är bra att få draghjälp av landslagskollegorna och deras framgångar.

– Det är klart att man vill vara där uppe. Det vet jag att jag kan och det har jag visat förut, så det är klart att jag siktar på det, säger Andersson.

Läs också:

Annons