Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt på Klezmerkonsert i Lillhärdal

/

Ibland är det svårt att sätta ord på känslor. Med musik går det oftast mycket lättare. Och i tisdags virvlade Härjedalens kulturcentrum av toner och sång som gav ord till massor av känslor – både glädje och sorg, när Stahlhammer Klezmer trio och Anne Kalmering kom på besök.

Annons

Violinisten Semmy Stahlhammers farfar och farbröder grundade Stahlhammer Klezmer band redan på 1920-talet i östra Polen. Det är inte svårt att tänka sig hur det lät när judarna i staden Kras´nik firade bröllop eller drack begravningsöl, med klezmermusiken studsande mellan husväggarna. Samma känsla av glädje och upprymdhet spred sig i den fullsatta scensalen på Härjedalens kulturcentrum, när trion spelade stojig bröllopsmusik. Och nästa stund toner av sorg, och "eftertänksamhet" som Semmy själv uttryckte det, när en smäktande tango spelades fram av Semmy, Isabel Blomme på cello och Miriam Oldenburg på dragspel. Sorg och saknad efter de som inte längre finns bland oss? Ett fåtal i den ursprungliga ensemblen överlevde nazisternas förintelse.

Under konserten bjöds också på sång av mer ovanligt slag, åtminstone på dessa breddgrader. Kärleksvisor, mer bröllopsmusik och en sång för svärföräldrarna, på jiddisch och ladino. Sångerskan Anne Kalmering översatte, berättade och förklarade. Allmänt känt är att jiddisch, språket som talades av judarna i östra Europa, nu liksom samiska är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk. Mindre känt är nog språket ladino som talades av judarna i Spanien och sedan spreds sig med dem när spanska inkvisitionen drev dem på flykt i slutet av 1400-talet.

En konsert med fantastisk musik, starka känslor och lite av en historielektion, allt under samma kväll.