Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäbodturer förmedlar kunskap mellan då och sen

Härjedalens fjällmuseum ordnar olika fäbodturer under augusti. Barnen får prova på att jäta – valla djur – i Fornminnesparken i Funäsdalen under onsdagar. Under fredagar och lördagar görs utflykter till fäbodvallarna i västra Härjedalen.

Annons

Härjedalens fjällmuseum ordnar fäbodturer med museipedagogen Eva Lidberg fredagar och lördagar under augusti. Under fredagarna går turerna till Lillåsvallen och dess hemgård i Ljusnedal och besök görs vid ett lokalt mejeri och en gårdsbutik. Under lördagarna besöker gruppen Mittåkläppen och fäbodarna runtomkring: Djupdalsvallen, Holmvallen och Hågnvallen.

– Vi pratar om lokal matproduktin förr och nu, kulturlandskapet, betesmarker, inägor och utmarker, säger Eva Lidberg.

Hon har egna djur och är engagerad i fäbodfrågor. Eva Lidberg arbetar även med frågor om husbehovsslöjd vid Ljusdalsbygdens museum.

– Jag tycker att vi ska försöka se helheten och kedjan med framtiden. Vi är här – och det är nu. I det måste vi komma ihåg att nu är mittemellan då och sen och vi måste förmedla kunskapen däremellan. Det är en viktig uppgift, säger Eva Lidberg.

Hon värnar om den förindustriella kunskapen, vikten att bevara den och föra den vidare. Hon understryker att det är viktigt att kunna göra saker själv.

– Vi vet inte vad vi behöver kunna i framtiden – och skolan förmedlar inte allt.

Under turerna berättar Eva Lidberg om den stora resurs som utmarken är.

– På utmarksbete har djuren bra mat. Äter de bra mat får vi bra mat. Det handlar om omega 3 och om mjölkens kvalitet. Det är lätt att glömma att naturresurserna kan vara själva marken, naturen; det behöver inte vara malm eller vattenkraft.

Eva Lidberg leder även jät-kurserna för barn i Fornminnesparken. Barnen får träffa en get, elda, koka vatten och hålla rent; viktiga förutsättningar för att kunna framställa mat på en fäbodvall. Onsdag den 17 augusti ges den sista jät-kursen för barn.

Emilia Myrtennäs och Eva Lidberg diskuterar geten Gríma i Fornminnesparken i Funäsdalen.

Eva Lidberg.

Linnea Myrtennäs och Emilia Myrtennäs träffade Eva Lidberg och geten Gríma.

Annons