Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällvandringsguiden som struntar i gränsen

/
  • – Det finns goda skäl att inte låta riksgränsen mellan Sverige och Norge bli en konstlad gräns för vandring. Vi ser det som att fjällen i västra Härjedalen och de på den norska sidan hänger ihop, säger Eva Wallstam.
  • Eva Wallstam, bördig från Funäsdalen, har tillsammans med maken Bo Stenson gett ut guiden Vandra i Härjedalen.
  • Eva Wallstam tar fikapaus i Rauhåmmåren på den norska sidan av gränsen.
  • Eva Wallstam och Bo Stenson.

Eva Wallstam och Bo Stenson ger ut en vandringsguide till Härjedalsfjällen och fjällen väster om gränsen ner till Røros. Guiden beskriver de turer och den miljö som hon har vandrat i sedan barnsben och under de senaste trettio åren tillsammans med maken.

Annons

Boken Fjällvandra i Härjedalen beskriver femtio dagsturer med start i Helags, Rogen, Sonfjället eller Røros. En fjärdedel av turerna går i de norska fjällen mellan riksgränsen och Røros. Guiden innehåller även kortare turer på endast några kilometer.

Eva Wallstam, som skrivit vandringsguiden tillsammans med sin make Bo Stenson, är uppvuxen i Funäsdalen och har själv gått dessa turer många gånger, redan som barn. Paret bor idag i Tänndalen på deltid.

Författarna har varit mån om att ta med turer som passar olika behov. Det finns turer för förstagångsvandrarna och för de mer avancerade vandrarna.

– Det finns goda skäl att inte låta riksgränsen mellan Sverige och Norge bli en konstlad gräns för vandring. Vi ser det som att fjällen i västra Härjedalen och de på den norska sidan hänger ihop, säger Eva Wallstam.

Redan som barn vandrade hon på båda sidor om gränsen tillsammans med sina föräldrar och noterade att både likheter och skillnader finns öster och väster om gränsen. Boken innehåller fakta om natur och fjällväxter, kultur och historia från båda sidor.

Annons